Monday, June 26, 2006

Всички искат да са булки?


Днес по случайност се запознах с една жена в icq. Тя каза "Всяко момиче ,и най-грозното си мечтае да е булка-това от мен да го знаеш!". Аз казах че наистина е така за почти всички, но пък за всичко си има изключения. Тя каза че за това няма изключение и ако някоя твърди обратното, сигурно лъже. Според вас?
Има още нещо което не разбирам... защо жените харесват толкова да сватосват? Не че отговорите имат голямо значение. Сестра ми ми каза да се откажа да се опитвам да разбирам жените. И е права. Според мен може (и даже е по-хубаво) да обичаш нещо без да го разбираш.
ПП А момиченцето на снимката е колкото симпатично... поне три пъти по-забавно. Въображението на някои деца е вълшебно, а умивките им заразни. Снимката сякаш го показва :)

Sunday, June 25, 2006

Личните карти може ли?


Вечерта преди да тръгна от България за Америка (10ти юни), имах кратка среща с наште милиционери. Аз и един приятел се мотахме из София и се прибирахме по едно време късно вечер. Минаваме покрай една градинка. И ни спират двама полицая.
- Добър вечер. Личните карти може ли?
- Може ама ги нямаме (Нито аз нито моя приятел си бяхме взели личните карти. Което си е напълно наша вина.)
- Как се казвате?
казахме си имената. Проверяваха нещо по радиото. Най-накрая идва единия и казва
- Момчета трябва да отидем до районното да направим проверка набързо.
Аз какво да кажа...
- Супер
Моя приятел Ники беше малко притеснен и то главно защото моят полет беше точно след четири часа и половина. Аз не бях притеснен защото... за какво да се притеснявам. Не съм престъпник, нищо лошо не съм сторил. Ще проверят и ще ни пуснат. Като ни тикнаха на задната седалка на полицейската Астра... аз се хилнах като сцепена тиква. Опасния престъпник Карчински :) Викам на Ники... "До сега не са ме водили в районно полицейско управление". На него обаче никак не му беше толкова весело колкото на мен. Полицайте се държаха учтиво. Да не казвам дружелюбно. Мога дори да кажа... професионално. Нямаше "ама вие момчета трябва да почерпите" или "ама какво да ви правим сега". Хората си действаха както би трябвало.
Аз и Ники поседяхме в заграждението пред ареста май. Питаха ни за имена на родителите. Единия след това отиде да ни проверява. Другия остана при нас. Разменихме по няколко изречения.
По едно време единия каза че всичко е наред и може да си ходим. Също така ни предупредиха сериозно че трябва да си носим личните карти. Сериозно предупреждение, следащия път глоба щяло да има. Ама свестни момчета сме били и ни пускат да си ходим право вкъщи.
Трябва да призная че бях приятно изненадан от цялата работа. Също така съм сигурен че не всички полицаи са цвете за мирисане. Не знам дали това че тия полицаи бяха сравнително млади е от значение.
ПП Надявам се с тоя пост не утвържавам или създавам някой мит за полицаите в България. Ако смятате че създавам мит, моля да ме извините .... и прочие и прочие и прочие :))
ПП2 Тоя чичко милиционер на снимката не е от тия които ни задържаха. Този го снимах в Русе. Снимката ми се струва излеза сполучлива :)
ПП3 Защо думата "полицай" има две множествени числа ("полицаи" и "полицая")?

Monday, June 19, 2006

Отговор на Авелина 2



Здравей пак Аве,
ами... да почваме пак едно по едно :)
Първо да кажа че всеки коментар оставен в блога автоматично се праща до мейла ми. Ти голямо писане и триене на един коментар :) ... дано поне тоя да оставиш. Също така наистина благодаря че си се опитала да пишеш по четливо. Разликата наистина е приятна.
"Pod socilana nechustvitelnost rabziram tova che pravish nesastoaitelni zakluchenia ot vida na koe bilo "po-lesno" i "po-trudno". Naprimer- trudno e imalo i po vreme na socialisma v Balgariq- no koito go znae- go znae. A koito ne -twardi obatnoto. Za men lichno, obache, towa ne e factor(lesno/trudno ). Pod socilana nechustvitelnost(v tvoq sluchai)- razbiram tova, che smiatash, che v Balgaria bilo "po- trudno" da se "vrazvat dvata kraia", obache pak v usa moselo da se ostane na ulitsata."
Все още не ми е ясно дали искаш да кажеш че в България е по-лесно от финансова гледна точка? Средностатистическия българин живее със същия стандарт и същите удобства както средностатистическия американец? Колко процента е безработицата в България и колко в Америка? И, най-вече, защо в Америка емигрират хиляди всяка година? Не съм казал че в Америка няма бедни, няма безработни, и прочие. Освен това знам че дори и малко доза лош късмет може да ти провали живота - счупиш си крака, нямаш застраховка, не можеш да си платиш болничната сметка, вземат ти каквото имаш, затъваш в дълг. Ясно ми е че от такава ситуация (и много други) се излиза страшно трудно. Тук здравеопазването е под всякаква критика (дано не утръвждавам погрешно и тук някакъв мит). И аз нямам здравна застраховка. Защо... защото не ми се плащат по $80 на месец за здравно осигуряване от работата ми. Разчитам на това че живея чат пат здравословно, че избягвам доколкото мога лоша храна, че спортувам малко, че не седя пред телевизора постоянно. Един път ми падна една пломба и трябваше да ми направят нова. Струваше ми $180. Това беше когато бях тук първата година (сега предполагам е по-скъпо). Рисковано е да живееш без здравна застраховка. Ти знаеш. И съм късметлия че не съм боледувал през последните 9 години. Дълго време не можех да си позволя да боледувам. Отсъстването от работа и училище би имало много лоши последици. И за това внимавам до колкото мога. Ясно ми е че не всички могат да бъдат като мен. Ясно ми е че да живееш здравословно се оказва доста скъпо понякога. А и някои хора са предразположени към заболявания или пък недай си боже имат вродени болести. При тоя живот на кредит в Америка, не може да си позволиш никакви непредвидени разходи. Само една грешка и затъваш в дълг. Знам го. Все пак не съм общувал с много бедни или безработни хора в Америка. Не мога да дам обективна гледна точка за тях. А смятам че и не се опитвам. И за да дадем и твоята гледна точка, напиши някой пример (историята на конкретен човек) който е безработен и/или бездомен.

"Tova vsatnost e i neadekvatnost vmisleneto . Socialna nechustvitelnost e sasto taka da polsvash edno obstestvo za da si stastliv v drugo. Sasto taka e kogato si zabravil che se blagodari prosto, zastoto go dalzish , a ne samo na komplimenti i haresvane."
:) може и да си права. Може и да имам неадекватност в мисленето. Все пак не съм виждал америка през твоите очи. Това до колко ползвам американското общество за да съм щастлив в българското... е малко спорно според мен. Може и да греша, но единственото което Америка ми е дала е богат житейски опит; повод за размисъл и самоосъзнаване и подобряване; шанс да видя и науча много неща. Това не е на което се надявах отначало, но сега смятам че така е много по добре. А ти ако смяташ че аз неискрено благодаря за това на Америка - грешиш. Благодарен съм на Америка за това на което ме научила. Честно.

"Predi da si zaminesh ot Statite mi napravi edna usluga: (stom si sklonen) Otpravi (pone misleno) pone edno BLAGODARIA pone na edin amerikanets, koito zaradi teb e stoaial bezraboten, a ne e imal vazmonst da "NE HARCHI" kakto neprekasnato istkavash sebe si), zastoto primerno e imal malko dete, ili bolna zena bes meditsinka zastarhovka;"
Нямаш проблем... бих благодарил не на един само, а на 5. Не познавам безработни с малки деца или болни жени. Единствения безработен който познавам е съквартиранта ми (вече бивш съквартирант). Ако искаш мога да благодаря на него. Ако не, мога да благодаря лично... в мейл, по телефона, по поща... на колкото искаш американци които заради мен са останали без работа. Ти щом имаш по голям опит с безработни и бездомни хора, тогава знаеш повече за тях от мен. И ти се доверявам че би трябвало да им благодаря. Хм, дали изтъквам за себе си че "не харча"... интересно - май е така.

"ili pak za razlika ot teb e ispalstal dalg za obucheniteo, koeto ti si vzel ochevidno besplatno tuk."
Не знам до колко ти убягват очевидните неща, но в тоя случай много са ти убягнали. Обучението не ми е било безплатно. Плащал съм средно $5500 на семестър (приблизително двойно над таксата която плащат американците). Това не включва общежитие или учебници или каквото и да е друго. И съответно ще ме питаш от къде са дошли тия пари. Ще ти кажа. Майка ми тогава работеше в Гърция. Гледаше баби. Работа която не пожелавам на никой. Дори и на теб. Аз знам че нямаше да се справя с това. Може и да греша но предполагам и ти нямаше да се справиш. Майка ми е спестявала абсолютно всички пари които е имала за да може да ме прати в Америка. Майка ми и баща ми са разведени от както бях 8 годишен. Баща ми ми даде пари също въпреки че нямаше. Доколкото помня продаде апартамента в който живееше и даде половината пари от него за да мога да уча в Америка. Аз след като дойдох работех 2 работи. Почасови бяха... общо около 35 часа на седмица. С заплащане средно $5,5 на час. Можех само толкова часове да работя защото ходех и на училище. И добре че бяха тогава тия гърци (в които от живея пак от 1 седмица) които са роднини на бабата която майка ми гледаше в Гърция. Приютиха ме в тях. Без да плащам наем, храна, сметки. И всички пари които искаравах, отиваха за това да си платя таксата за университета. Всеки семестър беше зор да се изкарат тия пари. След първия семестър се отказах да си купувам учебници защото бяха много скъпи (средно $70 на учебник). Вземах учебниците на съученици и ги фотокопирах. Работех в училище и използвах копирната машина вечер (те би трябвало да се ползват само за училищни цели). Може да сметнеш колко пари ми е струвало обучението. Четири години и половина по два семестъра на година. Пари изкарани с много труд, зор, и притеснения. А сега парите които съм спестил, представляват една много малка част от това което е похарчено за моето обучение. Така че в Америка остават много повече пари от колкото ще взема. Освен това си плащам таксите... включително social security. А тия пари няма никога да ги видя. Може би трябва да пиша едно писмо на Буш да му кажа да прати парите от моето social security и да ги даде на безработните хора които ти познаваш.

"Blagodari na sadbata si, a ne misli che ti si postignal nesto."
В съдбата не вярвам. Така че няма да й благодаря. Ако има някого който заслужава благодарности, това са моите себеотрицателни родители. А това дали съм постигнал нещо. Постигнал съм нещо в моите очи. Не е много. Много е малко дори. А това колко съм постигнал в твоите очи...
Айде стига толкова :) Тоя пост стана малко по-драматичен от колкото исках.
Очаквам с нетърпение следващият ти коментар.

Saturday, June 17, 2006

Отговор на Авелина


Здравей Авелина,
Ами да почвам едно по едно да отговарям на коментара ти от предишния пост...

"Opitah se da komentiram v bloga ti mnogokratno, pisha pisha, dokato nervite mi se opanaha dokrai, zastoto blogat ti ima isiskvane za spam, a pisha ot stalbite i prekasva chseto."
Махнах изискването за спам. Аз така или иначе го бях сложил само временно колкото да ме оставят на мира спамърите. Ти ми напомни да го махна. Мерси.

"Pak ti obrastam vnimanie, che utvarsdavash mitove, koeto e nepravilno za edin avtor- toest chesto obobstavash nestata - kato "taka e v USA" , da ama taka e samo spored tvoia opit- natrupan blagodarenei na specificni obstoaitelstva, ne si rasal tuk, nito si zivial osobno rasdvisen zivot- toest tvoia opit emngo ograncihen"
Благодаря че пак ми обръщаш внимание :). За утвърждаването на митове сигурно си права. За това ще направя едно "отказване от права" (disclaimer) което сега е под името на блога.

"Написаното тук са лични впечатления от живота в едно малко градче в САЩ. Впечатленията породени от много ограниченият ми опит. Моля, не приемайте всичко написано за абсолютна и общовалидна истина. Извинявам се ако създавам или утвърждавам невярни митове за САЩ :))"

Ако това не ти харесва, формулирай го ти и аз ще го сложа под заглавието (лимита е 500 букви).
Думата "автор" звучи много сериозно. Нямам се за писател. Този блог не е професионален в нито едно отношение.

"sega, v bg, ste natrupash mnogo poveche opit i ste zapochnesh da chustvash "kolko e zle v Balgaria "."
Не мисля да продължавам да пиша в блога след като се върна в България. Поне така го планирам. Плановете обаче подлежат на промени. Нямам никакво намерение обаче да пиша в блога си колко е зле в България. Тоя блог е посещаван главно от българи, а повечето знаят ситуацията в България... и утвърждавнето на митове по тоя начин няма да мине :)
Освен това не знам защо всички се опитват да ми обяснят колко е зле ситуацията в България. Аз все пак си идвам в България от време на време. Не падам от Марс. Благодарение на личен опит, родители и роднини, приятели и познати в България - мога сам да преценя каква е ситуацията в България.

"Toest mitat, osnoven, tvoi e(kakto i na drugi hora), e che v USA e zadalsitelno komfortno i udobno, za vseki, a ako ne e- nesto e sgreshil choveka ili ne e talantliv."
Пак се извинявам за създаването на тоя мит. Истина е че не всички (даже много малко хора) живеят комфортно и удобно в Америка. Но това "комфортно и удобно" е страшно относително.. хора различни, стандарти различни, нещастници различни. Наистина не е толкова лесно да свързваш двата края в Америка. Но моята много лична гледна точка (породена от много ограничения ми опит) е че е малко по-лесно да свързваш двата края в Америка от колкото в България. Това го казвам само във финансов аспект.

"Sasto taka obostvanateo ti ch e tuk e vasmosno dase spstaiat pari- v tvoai sluchai- da,no ti msoehse da si spestil mnogo poveche ako be nameril rabotata koiato iskashe."
Аз наистина получавам малка заплата. Но не харча много и за това успявам да спестя малко пари.

"Sasto taka mngo nesta sa deistvitelno indidvidulani, a nezastoto si v ameriak ili ne! Naprimer az , akto zena, ako biah na tvoe miasto- stiah da imam poveche problemi, zastoto edna zena vinagi ima poveche problemi, osvena ko ne s e prikrepi kam niakoi maz(ili roditel)"
Предполагам си права - по-трудно е да си жена. За съжаление нямам личен опит в това и не мога да предложа адекватна гледна точка.

"Grehsno si oteblaisal che bankiet i poitsiata v usa sa isriadni. Drugi podobni oobostenia.. greshni kato tsailo. Za amerikasntiet-s asto greshno da se obobostava."
Извинявам се пак на всички читатели че може да съм създал погрешно впечатление за банките и полицията. Просто моя личен опит (8 години и половина живот в Америка) с тях до сега е бил сравнително добър. Ако искаш сподели твоя личен опит и разочарование от тези институции тук в блога.

"Tova, koeto pisah otnosno tvoai blog i teb, v drug blog, be vsatsnost ne za teb kato lichnost , a sa edno iavlenie kato tsialo- a imenno- nima se vrastash kam "rodinata" samo ako ia chaka dobro badetse?.. niama li da se borish za takova , ako ne e? imennzo zatova mnogo nesta si ostavat sastite- horata gi ineteresuva predimno edno- lichno blagodenstvie (finansovo)."
Не знам какво си писала за мен в друг блог. И да ти кажа за мен няма голямо значение какво си казала за мен. А сега да кажа защо се връщам в България защото твоето впечатление е много грешно. Не се връщам защото България я чака добро бъдеще. Връщам се защото се чувствам по-добре в България. Защото финансовото ми бъдеще не ми е толкова голям приоритет. Не казвам че парите са ми безразлични... просто смятам че няма да остана гладен или на улицата в България. В България се чувствам по-жив. Общувам по-пълноценно. В България се чувствам комфортно - психически. Не че не съм свикнал да живея в Америка. Но просто в България ми е по-хубаво.
Дали ще се боря за по-добро бъдеще в България... ами не знам. "Боря" е малко силно казано. Ако ми се отвори някаква възможност да направя нещо за България, ще го направя с най-голямо удоволствие. Просто на тоя етап не съм сигурен че аз мога да сторя каквото и да било за подобряването на България. Ако някога му дойде времето, ще го мисля. Това да обвиняваш някого че го интересува личното му благоденствие (било то финансово или не) е малко наивно. Теб чие благоденствие те интересува и какво правиш по въпроса? Ако имаш предложения за нещо ефективно, може и аз да се включа.

"no nai veche me vpectaliva facta, che poddarsash mita che amerika e lesna strana, a eto na- ti ia napuskash."
Вече казах каквото имах да кажа за това.

"Spored men e redno da otebelish za besrabotitsatat tuk v samia si blog. Ameriak e mnogo trudna strana...niakak ne e lesna! Dalech po truda ot Balgaria! No se sazdava obratnia mit!"
Да, в Америка има безработица. И в последните години доколкото знам се увеличава. До колкото помня от училище трябва да е около 13% (но може и да греша). Болшинството хора получават същите заплати както преди 20 години, а инфлацията е оскъпила живота много от тогава. Дали в България е по-лесно от Америка финансово... не вярвам - но това си е мое лично мнение породено от ограничения ми опит в Америка.

"I sasto taka- osobeno ako si socialno chustvitelen, no ti iavno ne si- kakto sam si narekal samotnia vazrasten chovek-''onzi "starets" ti e bil nepriaten, dori poveche ot tova, ..zasto li?"
Не знам какво имаш предвид под социално чувствителен. Също така не знам какво общо има лошия старец с това което искаш да кажеш. Освен това аз не разказах какво в действителност се случи със стареца така че има малка вероятност да си направила неправилни изводи за него.
Знам че те затруднява, но може ли малко по-четливо да пишеш (било то и на шльокавица)?
Надявам се да съм задоволил твоите терзания относно блога. Ако не съм, кажи как мога да те дозадоволя и ще го направя.
Чао Аве :)
Въпрос с повишена трудност - снимката според вас е направена в Америка или в България?

Tuesday, June 13, 2006

Края на октомври


Прекарах си супер в България. Толкова добре никога не съм си прекарвал. Иска ми се да благодаря на разни хора, но както и да го направя - ми се струва ще излезе тъпо (и недостатъчно и неискрено). Видях се със стари приятели и с хора които познавах само виртуално. Прекарах време и със семейството... и съответно с най-любимия ми човек - сестра ми.
Обсъдихме семейните финанси, семейното бъдеще. И благодарение на сестра ми се оказва че ще се връщам в България по-рано от колкото бях замислил. Мислех да се връщам средата на другата година, но по новия план за действие трябва да се върна в България края на октомври. За винаги. Или поне за неопределно дълго време.
Един ден вкъщи пих с разни съученици от основното училище и бях остро критикуван за решението си да се връщам да живея в България... но в тоя блог тая тема е била дискутирана на дълго и широко. Иска ми се да строя къща другата година на мястото на полусрутената сегашна къщичка в Русе. Но ще видим колко пари ще мога да събера до средата на следващата година. Всичко е на фаза начални планове за момента. Обещаващи начални планове. Благодарение на сестра ми ще имам и работа като се върна в България. Работата все още не е с напълно ясни параметри... единственото което знам за нея е че ще се справя по-добре от колкото се очаква от мен.
Впечатления от България... ами според мен нещата вървят по скоро напред. Има някакво подобрение. Според моята "богата" житейска и професионална гледна точка... България я очаква светло бъдеще. Икономическо светло бъдеще. Това дали е добре или зле... не се знае.

Sunday, June 11, 2006

Пак в Америка



Ха така. Отново в щатите. И съответно отново пиша в блогчето.
На връщане от България в Щатите минах през Ню Йорк. Когато си купувах самолетния билет преди месец и нещо ми казаха от Интернет Турс че в деня в който искам да се връщам в Америка не могли да намерят полет до Питсбърг или Кливланд (които са ми удобни), а само до Ню Йорк. Аз реших проблема със замах като им казах да ме докарат до Ню Йорк пък аз от там ще измисля как да се прибера. Та вчера дойде време да се прибирам и пристигнах в Ню Йорк. Добре че всичко е организирано тук. Веднага след като си взех двете куфарчета , отидох до информация и питах кой е най-евтиния начин да отида до автогарата в Ню Йорк. Тук междуградските автобуси са представени от фирмата Grеyhound. Предполагам са познати на хората обръщащи внимание че във всеки един американски филм ако има автобус то на него има една голяма тичаща сива хрътка до която пише с големи букви GRЕYHOUND. Казаха ми че за скромната сума от $15 мога да взема една маршрутка която да ме закара до Grеyhound Bus Station. Оказа се че е добра тарифа като се има предвид че пътувахме поне 45 минути за да стигнем до там. Също така се оказа че автогарата е точно на един хвърлей от... Times Square. Прословутия Тimes Square който е много често срещан във филмите (Дори чух че са платили $2 или $10 или $20 милиона за да изпразнят Times Square за няколко минути и да го снимат празен за филма Vanilla Sky с Том Круз и Пенелопе Круз... хубав филм). На Тimes Square има гигантски... ама гигантски реклами. Такива светещи. Мигащи. Телевизионни екрани по височината на цели сгради. Невероятно е наистина. Има фучашти жълти таксита навсякъде. Между всичките тия небостъргачи и реклами има една тясна ивица тротоар. На която е бъкано със снимащи се туристи. Имаше някаква музикална група която се приготвяше да почне да свири. Също така на тротоара се появиха по едно време Naked Cowgirl и Naked Cowboy. Голата каубойка беше с едни много къси бели панталонки, бели високи каубойски ботуши, каубойска шапка, акустична китара, и две изкрящи звезди залепени за зърната на гърдите. Седеше си просто там, дрънкаше на китарата, пееше. Но нищо не се чуваше... то е такава шумотевица покрай минаващите коли, вятъра, приказващите туристи и всичко останало че е трудно да чуеш какво пее. Но хората се правеха че чуват докато зяпаха ли зяпаха. И снимаха ли снимаха. На единия (а може би и двата) ботуш пишеше "Tips" (бакшиши). Не видях никой да й дава бакшиш въпреки че имаше много хора които я снимат". На отсрещния тротоар беше мъжкия еквивалент на голата каубойка... само дето нямаше изкрящи звездички на зърната. Не знам как не им беше студено след като духаше доста. Из въздуха се вееха много пластмасови кесийки и хартийки и какво ли не. Имаше полицаи навсякъде което е добре защото има и доста мошеници. Мен 3 пъти се оптиваха да ме баламосват нещо. Първия и най-сериозен път беше когато на автогарата един негър се опитваше да ме убеди че билети за автогарата се купуват от един подлез за метрото. Добре че мога да чета табелки на които пише Subway. Не знам какво щеше да ми направи (или опита да ми направи) ако бях слязал по пътя за метрото. Просто му казах че не мисля че това е правилния път и си свих в един вход в сгадата. Той буча нещо след мен, но аз кротко го подминах. След това видях един знак на който пишеше че трябва да искаме информация само от хора които са в някаква униформа.
Та да се върна на Тimes Square. Купих си парче тънка пица в НюЙоркски стил. Хапвах си посредата на тоя тротоар. Гледах полуголите каубоици. И невероятно огромните светещи и несветещи реклами. Бях сам. Нямаше с кого да обсъждам нито голите каубойци, нито рекламите, нито шумотевицата. И беше по-добре че бях сам. Почувствах се на върха на света. Стигнал до най-високата точка. Видял повече от колкото някога съм мечтал. Почувствах се извоювал някаква победа. Или покорил Еверест. Сам на върха. Взирайки се в чудото на една различна цивилизация. Всичко наоколо ми беше ясно. Нямаше загадки никъде. Знаех рекламите за какво са, хората какви са, забързания стил на живот, начина на шофиране, начина на говорене, начина за оцеляване в тази среда. Сам бях стигнал до тук. Не с екскурзовод. Взирах се във всичко наоколо за няколко минути. Попивах обстановката защото имах чувството че за последен път ще съм на това място. Струва ми се това беше кулминацията на моето търсене на Американската Мечта. След това доволен от на практика нищо постигнатото, потеглих обратно към автогарата.
Почетох малко от една книжка, която ми беше подарена в България и чаках да дойде автобуса от Ню Йорк за Янгстаун щата Охайо.
Съжалявам че за тоя пост нямам снимка от Times Square. Но ми откраднаха фотоапарата докато бях в България. За това слагам една снимка от старите.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.