Wednesday, August 03, 2005

Цицата на Джанет Джаксън



Който живее в Америка знае... цензурата е навсякъде. По кината, по телевизията, по радиото, вестниците, и прочие. Искам да поясня че тоя пост е за цензурата в медиите... а не че смятам че хората трябва да псуват по често.
Киното
Бях на 17 когато дойдох в Америка. Отивам на кино един път с един мой приятел. Искахме да гледаме филма "Payback" с Мел Гибсон. Отивам на гишето да си купя билет.
- Hi
- Can I have one ticket for "Payback" at 7:10pm?
- Can I see your ID please
- ummmm... I don't have one on me
- I am sorry. Would you like to watch anything else instead?
...
Бах мааму. Вярно че някой беше ми споменал да си нося документ доказващ че съм на 18 за да мога да гледам R филм (R = Restricted... под 18 години ако си, не може). Следващия път на кино с българския паспорт. След като изкарах шофьорска книжка, с нея на кино. Преди няколко месеца пак ме пита една за ID на гишето. На 25 съм вече ама сигурно не изглеждам на толкова. А и тя да е сигурна.
Тукашните лапетии са намерили как да го избягват тоя проблем обаче. Купуват си билетче за анимационниа филм в киното а влизат в киносалона с филма който искат да гледат. Не съм знаел навремето че може така.

Телевизията
Филмите които дават по телевизията са много орязани ако са били оригинално създадени като R. Орязани по няколко начина. Не орязани ами осакатени направо според мен. Все едно на картината на някой художник да липсват разни части. Филмите са си изкуство. Ако продуцента или режисьора е решил нещо да се каже по някакъв начин или да се представи по някакъв начин, значи така трябва да си остане. Всъщност това е малко егоистично мислене от моя страна, но все пак... не виждам защо трябва да се осакатяват филмите. Не може да се винят филмите и видеоигрите за това че децата са нямали добре изградена ценностна система. Това си е грешка на родителите, средата и обществото. Ако си добър родител защо ще си оставяш детето да гледа телевизия с часове. Ако си добър родител защо ще си оставяш детето да играе видеоигри по цял ден. Пък и даже да го правиш това то ако си съветваш детето то така ще порасне. Не че съм пример за поддражание, но като малък ако имаше голотии по телевизията, майка ми ми казваше затворя си очите (и аз ги затварях... и без това тогава целуването и секса ми се струваха странни и гнусни). В последствие гледах и това. И какво ми е станало толкова... нищо. Нито съм изнасилвач нито сериен убиец.
Орязват като премахват сцени от филма които са сексуални. И не винаги става въпрос за показване на голотия, но дори да са сексуални намеци, загадки, движения. Цици по американската телевизия никога никого никога няма да видите. Няма значение по кой канал, няма значение по кое време на денонощието (ако си поръчате специално канал от рода на Плейбой или нещо такова - това е отделен въпрос). За пример искам да дам конкретня филм който ми направи впечатление на орязан - Вътрешно Пространство (Мартин Шорт, Денис Куейд, Мег Раян). Има една сцена в тоя филм... Мег Раян излиза от апартамента на Денис Куейд, той се втурва след нея само с една кърпа около таза му. Тя хваща едно такси, а той се опитва да я спре. Тя влиза в таксито и затваря вратата, таксито потегля заедно с къпрата му защото Мег без да иска е затворила вратата върху къпрата. В отигиналната версия дават как таксито отпрашва в далечината отнасяйки кърпата и Денис Куейд остава на улицата гол гледайки след таксито. Вижда му се гърба и съответно задника. В цялата сцена няма абсолютно нищо сексуално... само за секунда показват Денис Куейд гол в гръб. Версията по телевизията беше че като се отдалечи таксито, Денис Куейд го показаха само от кръста нагоре. за кво? Голяма работа, някакъв си задник, мъжки, при това от далече, и без никакъв сексуален намек. Щом такова безобидно нещо са отрязали може да си представите колко други неща също са отрязани.

Също орязват филма чрез дублиране на неприлични думи... например: ако оригиналната реплика във филма е "I hate this fucking idiot" то тогава е дублирано като "I hate this freaking idiot". За всяка мръсна дума си има вариация която не е мръсна и всички знаят какво всъщност иска да каже употребяващият я. Но просто звучи смешно:
Damn it - darn it
Shit - shoot
Fuck - fudge
Fucking - freaking
fuck you - "f" you
son of a bitch - son of a gun (това не ми ясно какъв смисъл има но все пак си съществува)
Asshole - butthole
Ass - butt, behind
Има и много други такива думи/фрази но не мога да се сетя за тях в момента. И почти щях да забравя... да спомена случая с Джанет Джаксън. Миналия януари (г2004) беше superbowl (финала) на американския футбол. Това е най-гледаното събитие в годината... без майтап. Хората се събират пред телевизора, цялото семейство, хапват пица и чипс, пият диетична кола, и гледат футболната среща. По средата на срещата има почивка за отборите - 20 мин. И винаги през тази почивка има нещо като мини концерт. Обикновено е някой много известен изпълнител ... или няколко такива. Миналата година бяха Джъстин Тимберлейк, Джанет Джаксън, Кид Рок, и Нели. По време на едната песен Джъстин дърпа една част от дрехата на джанет. и тя се къса и й се показва гърдата (абе цицата направо :) ). Тя го е направила за да става атракция (въпреки че отрича да е така .. тя дрехата не би трябвало така да се скъса по този начин и да й се покаже .. цицата; нещо друго трябвало да стане ... нам си кво.. и така нататък). Тя имаше нещо залепено за зърното така че точно то не се виждаше. Но въпреки това такава тарапана се вдигна в цялата държава че не мога да ви опиша. Цял месец само за това се приказваше. Как хората гледали със децата си, бива ли такова нещо, как може в най-гледаното шоу в годината да има такива неприлични и вулгарни прояви. Че доколкото помня тая случка някак си се обсъждаше и в политиката. Те се търсеха виновници, как и защо е могло дори това да се случи. Набожните хора сигурно са се отказали да гледат superbowla вече, а от това страда кое... хората няма да гледат рекламите и да консумират, освен това компаниите са хвърлили толкова пари за това да рекламират - "Advertisers are shelling out a record $2.4M per spot; 4 controversial ads have been pulled.". Каква е поуката - следващата година (януари 2005) за шоуто главния изпълнител бе кой ... Пол МакКартни. Ясно ли ви е... да пее стари хитове.. на Бийтълс... да няма порнография, да няма секс намеци, нямаше опасност той да си смъкне панталона и да си размаха ПЕНИСА, всички са доволни. Шоуто беше леко глупаво, но поне нямаше изненади.

Радиото
Цензурата е стигнала до такава степен че даже някои теми са табу. Някои думи са табу... много повече от колкото очаквате или предполагате. За Хауърд Стрърн предполагам всички знаят. Може и да сте гледали филма Private Parts който е общо взето историята на кариерата му. Хората знаят за какво шоу става въпрос. Ако не ти се слуша Хауърд Стърн - не го слушай. Ако не харесвате да ядете PB&J - не яжте, ако не харесвате айрян - не го пийте. Никой не ви кара на сила (в повечето случаи :) ).
А знаете ли че има много хитове които си имат оригинална версия и радио версия. До къде са стигнали нещата. Някой песни са толкова орязани че не може да им се схване смисъла. Орязани са не само думи но и неща които са намекнати или обеснени чрез нормални думи. Например на Black Eyed Peas песента Don't fuck with my heart никога няма да я чуете в такъв вариант освен ако не си купите диска... ще чуете Don't funk with my heart или Don't mess with my heart. Имат и една друга песен - Let's get it started която всъщност е Lets get retarded (като всъщност означава Lets get so high (on marijuana) that we act retarded/да се напушим. Двете заглавия нямат нищо общо. Думата nigger в песните по радиото също абсолютно винаги е заглушена или изменена по някакъв начин. Еминем има една песен Purple Pills, радио варианта се казва Purple Hills.

И преди да получа нападки че без цензура не може... може и така да е. Аз не мога да предценя дали трябва да се цензурират някои неща и до каква степен. Но според мен не бива да се цензурират чак толкова задълбочено. Но обществото е такова тук. Всеки си е прав за себе си. Аз не се заблуждавам че моето мнение е правилно. Правилно е много много относителна дума. Просто изтъквам че в Америка има голяма цензура и как аз гледам на нея.

PS Редактирах този пост малко от както го бях написал преди.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

вярно е, за цицата се чу и отвъд океана. имаше няква глоба - няколкостотин хиляди долара май за ТВ

2:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

Редактирал си го тоя пост - тоест си го цензурирал??? :-)

Дали тия хора не са се запътили натам, откъдето ние излязохме(?) - "1984" и Големия брат?

5:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

за тях не знам , но Англия със сигурност стремглаво върви точно към "ГолЯмия брат".
Направо ужас!!

2:28 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.