Wednesday, July 27, 2005

Yogurt Salt Water


Айряна е популярна напитка в България. Пият ли в някоя друга държава айрян? Не съм чувал, но се съмнявам. Опитайте те се да обясните на чужденец какво съдържа той и как се приготвя. Успех ви пожелавам. Значи както всички знаем - кофичка кисело мляко, кофичка и половина вода(поне аз така го правя), и сол по преценка. Един път реших да си направя айрян в слънчевото и лъчезарно Охайо. Единственото мисело кляко :) което аз съм намерил за подходящо е Danon Plain Yogurt. Та направих си айрян аз един път. Сложих си сол и въпреки че обичам айряна си соленичък, малко прекалих със солта този път. Единния от двамата ми американски приятели съответно се престраши и му налях една чаша. Айряна не беше много студен. Със студена вода от чешмата, но това естествено се смята за luke warm (противно топло)... Щом не е наблъскано до горе с лед, не може да се консумира. Та опитва моя човек, едвам преглъща една глътка и взема да му се повдига.
- What the fuck is that. This is the most disgusting shit I have ever tasted. First of all, its luke warm. Second of all, its too salty. Its yogurt salt water. I suspected it will be nasty but I gave it the benefit of the doubt and its worse than I thought. Do all bulgarians drink this yogurt salt water? Do they offer it at bars and shit?
И аз какво да защитавам айряна...
- If you don't like it, don't drink it.
Ако някой някога успее да накара американец да харесва айрян, едно "Евала" от мен получава. I failed miserably. Моят съвет към тия българи които са отговорни за привличането на чуждестранни туристи в България е да не споменават айряна... и бъбреците, и пачата. Сигурно има и други такива но сега не се сещам.
Още не съм измислил снимка за този пост но скоро и това ще стане.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Айранът е турска напитка. Тук поне във всеки турски магазин си има. Продават и дреболии. И шкембе продават в най-нормален магазин като walmart например. Е, вече е друг въпрос кой го купува освен нас. Айран се пие, но имай в предвид, че тук почти са ги потурчили, така че... а един мой приятел така и не можах да го убедя да опита айранчето. ама баница нагъва като луд :)

2:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Здравей Сашо,
Скоро имах на гости един германец, пред когото си пиехме вкусен, студен айрян и той въобще не се почуди, дали да пие и даже си сипа още. И много му хареса, както и баницата...:-)
Така както си го описал твоя айрян.... наистина не звучи особено вкусно:-)
Поздрави :-)

7:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

Точно щях и аз да обяснявам, че в Германия айрянът се знае и виждам, че има вече два такиа коментара. Е, нищо не пречи и аз да се разпиша :)))

Тук масово го купуват с дьонерите и не мога да им разбера логиката - кофичка айрян 0.25л струва едно евро; кофичка кисело мляко 0.5л струва под 50 цента. Е, те си знаят.

И само да вметна, че не съм убеден дали айрянът е турско питие, все пак се прави от кисело мляко, което си е български продукт.

7:38 AM  
Blogger gf said...

Не знам за айряна /щото не консумирам кисело мляко/ но ми беше много забавно когато работехме с едни хамериканчовци и докато бяха тук в .бг тъпата овца си купи боза, защото решила че е мляко с какао :-) Не и хареса и аз изпих бозичката с кеф.

11:35 AM  
Blogger Emo said...

Ами аз успях да навия единиа от бандитите испанци да опита и му хареса. За да го убедя трябваше да му кажа че ако не му харесва, ще му купя кола и ще изпия неговата кофичка, така че нищо не губеше. Е хареса му :) Каза че вече винаги ще яде донер с айран.

3:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

Здрасти, Сашо!

Бозата наистина е другото, което може да хвърли в потрес всеки чужденец; помня как пътувахме в автобус с едни холандци, и на една спирка в бг те масово си накупуваха бози, и се отвратиха тотално; те пък имат едни ужасно гадни бонбони, които на вкус са като отпаден продукт на петрола...

2:17 AM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

Боза някой знае ли как се прави? Това е въпрос всъщност който ме интересува от малък... от както някой ми беше споменал че я прават от миши лайна :)

2:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Не знаех как се прави боза, но пък виж какво намерих онлайн: http://www.omda.bg/bulg/cook/boza.htm

Описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра.

Необходими продукти:
* 5 л вода
* 2 чаши брашно
* 2 чаши захар
* 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска

И т.н. :-)

7:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Що се отнася до американците и айряна - мен ако питате тия не искат да си признаят, че той не калоричен, не подува, пък и все още има нещо истинско в него - така, че ето това е причината да не им харесва. На тях им дай да дебелеят и ако ги мушнеш със шило, щото са толкова дебелокожи, че ще ти трябват и доста усилия да ги пукнеш, ще се чуе едно пааааат и да се разхвърчи баластра боклуци от тях. Май ме разбрахте какво имам предвид:)

4:19 AM  
Blogger Chris said...

ето какво мислят американците за бозата
http://www.foxnews.com/story/0,2933,244013,00.html

3:27 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.