Wednesday, December 14, 2005

Пилешките крилца и барбекю сос


Така наречените Chicken wings. Те са типични за американската "кухня" (това е кавички защото американците 95% от набавянето/консумирането на пилешки крилца става чрез заведения/ресторантчета/пицарии). Първо да поясня как се приготвят:
- суровите пилешки крилца се слагат във фритюрник за около 12 мин.
- вадят се и се слагат в една голяма желязна купа
- прибавя се един (или два) от следните сосове - hot (люти), mild (леко люти), barbecue (барбекю сос.. който е сладък) , ranch (този сос не мога да го опиша... бял е :), garlic (чеснов сос), honey mustard (медено-горчицов)... има и още много видове но тия са най-известните. Прибавя се не много ами просото достатъчно че след като се разбъркат крилцата в тоя сос, той да си остане по крилцата и да няма на дъното на купата. Сосовете обикновено не са толкова гъсти колкото кетчупа но приблизително толкова.
- разбъркват се крилцата в избрания сос с помоща на един голяма желязна лъжица (с дупки... или поне такива ползват в пицарията в която аз работя)
После се консумират с помоща на ръце и множество салфетки. Също така има тенценция да се сервират със стволчета целина които също се топят в един бял сос (или ranch или bleu cheese (да bleu се пише))
Също така обикновено се консумират и с бира (на която се надявам да отделя отделен пост в блога). Или Bud Light или Miller Light - това са най-популярните бири май.
И също така пак обикновено се консумират пред телевизора докато се гледа мач по телевизията. И под мач разбирайте или американски футбол, или бейзбол, или баскетбол, или в краен случай - хокей.
А барбекю соса... за първи път го опитах с някакви ребра - barbecue ribs. Също доста популярно блюдо в американскат кухня :). Не очаквах че ребрата (или месо въобще) би било потопено/готвено :) в такъв сладък сос. И като не очакваш нещо... обикновено оставаш разочарован от него. Мен даже никой не беше предупредил че ще са сладки... очакваха да знам някакси. И доста време след тази случка се противих и отбягвах с всички сили всякакви барбекю продукти... включително и барбекю чипс. И даже твърдях пред всички че не понасям нищо с вкус на барбекю сос (кои ли са тия всички не знам ама ай). Ама от съвсем скоро... почнах да не се дърпам толкова. И сега вече даже го опитвам по собствено желание.
PS Като отида на работа в пицарията в четвъртък... ще ги снимам тия крилца. Пък ако сте много нетърпеливи... потърсете в Google Images за chicken wings.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Добре де какво толкова им се яде на тези пилешки крилца? Според мен повече се ближат, отколкото ядат.

3:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

и мен все тва ми е чудно!?!? Кво им ядат на тия крилца! Че то не става за ядене!

9:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

А-а-а става, става за ядене и на мен много ми харесва, ами ти кажи слънце - случайно ли избра тази тема или с това меню ще почерпиш за рождения си ден /всъщност ти мен не си ме предупредил да не казвам/ :-)
Затова:
Честит Рожден Ден - първо да си жив и здрав и след това - бъди много, ама МНОГО щастлив, усмивката никога да не слиза от лицето ти :-) Наздравей....

9:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

И аз не ядях крилца, но по рецептата в книгата на Иван Звездев стават страхотни. Приготвят се лесно и бързо, но тъй като аз играя само качествен контрол в отдела по дегустация просто не мога да кажа рецептата. Но това е добра идея какво да хапна тези дни...

10:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

Боа! Мразим!
Имат кокали!!

11:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

Аз като живеещ в Buffalo ще си похваля Buffalo wings - тези лютите... Но за жалост на колкото и места да съм ги пробвал извън нашата околия, все не са ги докарали както трябва :-( - все по нещо им липсва.
@miro, nedman: то им се вика крилца, ама обикновено дават и крилца, и кълки. И си имат бая месце по тях.
@Дончо: Абе ти мразиш, ама искрено се надявам някой ден да мога да те почерпя с оригинални Buffalo wings да видим след това дали пак ще ги мразиш :-). Никой не те кара да обираш цялото месо от кокала. Аз хващам де що мога със зъбите и после кокала - в боклука... (Тук се захилих неудържимо - спомних си изказването на др.Т.Живков за месото за народа и коня пред Народното събрание...)

1:48 PM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

@Таня
Мерси за пожеланието. А за рожденния ден не съм черпил. В Америка рожденниците не черпят когато имат рожден ден. Слава богу, днес никой (американец) не се е сетил че имам рожден ден :)
Приказвах със леля ми по телефона днес и тя имаше чудесна идея - ще си празнувам рожденния ден като се прибера в България.

12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

От известно време чета с голям интерес твоя блог и те поздравявам за това как майсторски успяващ да опишеш онова, което ти е направило впечатление.

8:49 AM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

@Anonymous
Благодаря много за комплимента. Както и на всички които оставят коментари тук. Може да звучи тъпо и неискренно, но искам да пожелая на всички вас весели празници, много приятели, и много наздравици.

3:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Изобщо не звучи "тъпо" и "неискрено"!!!

Благодаря за пожеланията!!! Весели празници и на теб:)!!

... и бъди здрав!!!

5:15 AM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.