Saturday, May 05, 2012

Странни работи в Индия





Странни неща които забелязвам за индийците:
- пиенето на вода (или каквато и да е течност) се осъществява без да се докосва с устни бутилката. Всички правят така. Причината е май че ако споделят с някого, да не му уберат слюнката. Иначе от чащи си пият нормално. 
- държането за ръце между мъже. Като видях за първи път някакви тинейджърчета (момченца) да се държат за ръка си казах "брей тез колко от рано са разбрали че са гейчета". След това видях още едни. Привечер като обикалях из Делхи... още едни видях. И реших че в Индия има супер много гейове. След това в Дхайпур в парка видях пак едни да се държат за ръка, но бяха около 25 годишни. В последствие като говорих с тия индийци дето ме приютиха, разбрах че в Индия било напълно нормално мъжете да се държат за ръка така приятелски и въобще не било гейско. Как така според индийците държането за ръце между мъже не е гейско... не ми е ясно. Но различна култура, различни обичаи. 
- чай. На индийски "чай" се произнася по същия начин както на български. Разликите обаче между българския и индийския чай е доста голяма. Първо, сервира се в чашки големи колкото за кафе. Второ, винаги има мляко. 
- айрян. Имат си айрян хората и го наричат "чаач". Но освен кисело мляко и вода, слагат и мънички парченца мента. Може би слагат и някоя друга подправка, но не съм сигурен. Май варира по различните места. Смятам че именно на прекомерната злоупотреба с чаач на индийската сватба дължа добре прочистващата ме диария с която се сдобих. 
- крикет. Луди са по крикета. Това е спорт популярен в Англия (и в Австралия май). Има доста неща общи с американския бейзбол. Най-съществената разлика между крикета и бейзбола е че крикета се играе с едни правоъгълни дървени хилки, докато при бейзбола са кръгли. 
- избелването. В една бръснарница един път забелязах че на един мъж не само брадата му е в пяна, но и цялото лице. Не можах да схвана защо. Следващият пък като видях такова нещо, бях с един познат индиец. Питах го защо е целия намазан. Той ме осведоми че това е нещо като белина. Индийците искат да изглеждат колкото се може по-бели и тези процедури по избелване на кожата на лицето са нещо нормално. Странна работа.
- видях Бербатов в Индия. Стори ми се напълнял, но това е сигурно защото не го пускат. За чалмата нямам обяснение :)



2 Comments:

Blogger Estranged said...

и в нашата култура е било така с държането за ръце, и не само, виж това: http://www.artofmanliness.com/2012/07/29/bosom-buddies-a-photo-history-of-male-affection/ Просто в миналото хората не са приемали докосването за нещо непременно сексуално, докато сега всичко се тълкува така, дори в докосването на деца се търси сексуален мотив.

10:49 AM  
Anonymous Паула Руменова said...

Изчетох всичките ми статии свързани с Индия. Просто съм възхитена от тази страна и бих искала в близко бъдеше да я посетя.

9:53 AM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.