Saturday, May 21, 2005

Пазаруването



Пазаруването в Америка е тема която трудно ще мога да опиша в по малко от 4-5 страници. Но все пак...
Пазаруването за американците е нещо между хоби, спорт, и лечение. И след като жените са главните купувачи тук, тоя пост се отнася предимно за тях. Жените се хвалят една на друга как намерила "страшна далавера", как еди какво си било 2 пъти по-скъпо навсякъде другаде. Според тях това е важно качество, което заслужава изтъкване при всеки отдаден случай. Например не е актуално каква нова рецепта имаш, а колко хубав ти е кухненския "set" и колко на далавера е купен. Никой няма да приказва с теб ако почнеш да разправяш за готвене, но за сметка на това какво има в кой магазин, как са цените, дали ти е харесала атомсферата там са теми които могат да се обсъждат с часове. Благодарение на находчивоста, непрестанното обикаляне по магазините, неуморното запаметяване на цени на какви ли не боклуци най-накрая продукт е закупен. Даването на пари на касиера е най-щастливият момент който една жена може да има. В този момент жената не мисли нито за това как всички мъже са едни и същи, как никой не я оценява, как на работа я клюкарят, как диетата няма резултати, и така нататък. Следващото по удовлетворение действие което е свързано с пазаруването е разопаковането на продукта. След това е фукането с новия продукт пред колкото може повече хора. Ползването на самия продукт носи най-малко удовлетворение от целия този процвс.
Тука пазаруването е главното лекарство за стрес. Ако имаш лош ден - отиди до "mall"-a, обиколи магазините (може и 2 пъти) и си купи нещо (колкото повече неща толкова по-бързо ще ти мине).
Напоследък е трудно да намериш магазин който да няма голям плакат че всичко е с намеаление 25% или ако си купиш един чифт обувки тогава втория е на половин цена. Ами кажете ми тогава... какъв е смисъла да си купиш само един чифт? Даже съм виждал плакат "Купи си 4 фланелки, 5-ата е безплатна".
Една позната ми разправя един път една историйка за баща си (и майка си).
Майката - "Купих толкова неща на такава изгодна цена, че спестих сума ти пари"
Бащата - "Не мога да си позволя да ми спестяваш повече пари"
Факта че колкото повече обикаляш, толкова повече се изкушаваш да си купиш болуци (които няма да видиш пак до като не стане време за "garage sale") убягва на повечето хора. Но каквото и да правиш, не споменавай че покупката е абсолютен боклук или/и необяснимо абсурдна.
Друга интересна история:
Един път бях в "mall"-a събота сутрин преди магазините да отворят (сградата отваря по рано от магазинте в нея). Тогава видях 2 възрастни жени (предполагам в 50-те) облечни в анцузи. Те ходеха бързо една до друга и си приказваха. Стана ми ясно че това е техния начин да правят упражнения - спортно ходене. Това беше преди доста време и тогава за съжаление нямах фотоапарат.
Стига толкова за пазаруването... определено ще трябва пак да направя oще един пост по тая тема. Също ще трябва до опиша и финансовото положение на повечето американци в последствие от тая болест - пазаруването.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Е, добре си ги описал жените. Тоест, добре си НИ описал жените. Пропуснал си важна подробност - има неща, които всяка жена предпочита да си купи в стресов момент. Първите две места са заети от 1. обувки и 2. чанти. Аз например съм от вторите (макар и числото на първия продукт да не е в разумни граници при мен...) Чакам втората част с нетърпение. Но пък недей чак толкова негативно да ни описваш, че ще взема да пиша колко сте асоциални мъжете, когато дават футбол/формула/бокс/или нещо такова :)

2:15 PM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

Не съм уточнил 2 неща изглежда
1. Тоя пост се отнася за американките (не към всички жени, било българки или германки). Моля не го приемай лично. Въпреки че нямам понятие как жените пазаруват в България (или Германия), се съмнявам че скоро ще стигнат американките.
2. Обувките (и чантите) са разумни покупки в сравнение с "candle warmer" например (ако искаш да разбереш какво е това - google it). Ако имах предвид неща като обувки или чанти или дрехи, тогава едва ли щях да пиша тоя пост - и аз обичам да си купувам обувки. Искам обаче да кажа че в Щатите купуват абсолютни боклуци. Aз трябва да направя отделен пост за това какви точно се продават и купуват тук.
PS Това че сме асоциални когато дават "футбол/формула/бокс/или нещо такова" не го отричам ни най-малко. :) А защо наистина да не пишвш за това?

3:51 PM  
Anonymous Anonymous said...

Добра идея, само да се поосвободя малко ще я захапя :)

Разбрах много добре кой описваш, но ми звучеше и доста генерално. А и винаги се намират такива Плюшкиновци, където и да е по света. Макар за германците да съм по-скоро на мнение, че са леко стиснати. Или доста дори.

А колко разумно е да имаш 14 чанти и повече от 20 чифта обувки оставям да прецениш ти :)

6:08 AM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.