Thursday, July 21, 2005

The Bulgarian born US citizen



Здравей Anonymous,
току що видях че си оставил още един коментар под "Can I have my steak cooked medium, please?" от типа на на GO HOME. Доволен съм че най-после задоволи моето любопитство (и някои други хора). Вече имаме отговор на това дали си българин или американец и дали живееш в България или Америка - "I am a Bulgarian born US citizen and actually appreciate the US reality"
Радвам се че има и читатели като тебе. С различно мнение. Става по-интересно така. Надявам се ще продължиш с коментарите (ако ще и да са същите). Аз те попитах преди, но след като не ми отговори предположих че може да не ми прочел въпросите. Затова правя отделен пост за това. Първия е - как се казваш (първото име само)? Колкото да не те наричам anonymous. Не виждам да има причина за анонимноста, но ако има може да я споделиш.
Също така исках да те питам други въпроси.
С какво конкретно не си съгласен в тоя блог? И защо? Икам да разбера твоята гледна точка.
Какво точно оценяваш/харесваш в USA? И зашо?
Това са въпросите на които най-много бих желал да отговориш. Но имам други които са породени от чисто любопитство. Например:
Имаш ли нещо против България? Ако "Да", какво е то и защо?
На колко години беше като дойде в Америка?
Коя година си дошъл в Америка?
Защо пишеш на английски вместо на български?

Осъзнавам че това са доста въпроси и отговорите може да са дълги. Но дори и да отговориш само на някои от тях, аз тогава ще уважа и отговоря на твоя въпрос към мен "Защо не се прибереш в България?". Танто за танто един вид :)

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ами сега?

4:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

Отговорите

Име: Теодора
Град по рошдение: София
Град сега: NYC - Upper West Side
Година доша в Америка: 1990
Възраст тогава: 18 години

Нямам нищо против България

По бърсо type по англиски

Какво ми харесва тук (САЩ):
1. приятеливе
2. това те няма селски клюкарчи да си завишдат и мръсотят един на друг
3. че хората (most of them anyway) са честни
4. че имат морал и религия (мога да ходия на church ако искам и класната не паси чирквата по Велинкден и ме записва какти в БГ)
5. I can trust people here and I could never trust anyone in BG

And for your observations - some of the are very accurate and I went through some similar experiences in my first years at college but the whole point is if you do not like it why stick it out? Go back to Bulgaria and be happy if this is your idea of happiness

7:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

Oh and my Bulgarian appears really funny because I used an online type conversion tool - I really never learned to type in BG
I see how funny/stupid my spelling looks but that's because of the tool

7:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

Здравей, Теодора,

Някои неща от това, което пиша, може да ти прозвучат обидно. Повярвай, намерението ми съвсем не е такова. Въпреки че не се познаваме, искам да подходя към теб като към добър приятел - а добрите приятели понякога си разрешават да си кажат неща, които иначе могат да звучат обидно. Точно защото са добри приятели.

Мисля, че проблемът не е какви са българите, или какви са американците, а как ти се отнасяш към света по принцип. Ще дам примери, за да съм по-ясен.

Ти обвиняваш Сашо, че не приема нещата тук. Реалното положение е, че той ги приема - но ти не приемаш него. Разгледай блога му, и своите коментари в него, и ще установиш - той никъде не насилва американците да се променят, да не са каквото са. Има свое мнение и възгледи, но не проявява нетърпимост. Докато ти проявяваш нетърпимост към него ("If you don't like it here, go home!"). И я проявяваш многократно, и агресивно.

Ти обвиняваш Сашо, че не се интегрира в американската култура. Доколкото зная обаче, американската култура се гради най-вече върху правото да имаш собствено мнение. Той няма проблеми с американските навици и обичаи - напротив, говори с усмивка за това с какви грешки се е нагаждал към тях. Ти обаче имаш сериозен проблем с точно тази база на американската култура - правото на другите на свое мнение, и търпимостта към тях.

Ти обвиняваш България в различни неща. Всичките говорят за едно и също - нетърпимост и недоброжелателност към теб. На практика обаче, на територията на този блог, има само един човек, който проявява нетърпимост и недоброжелателност към другите - и това си ти. Не ми се вярва да си такава единствено тук, човек обикновено е един и същ навсякъде (ако не е лицемер, а ти не си, нали?). Дали не е възможно отношението, което си срещнала в България, да е просто отговор на отношението, което си проявявала към околните? Тоест, да ти е виновно... огледалото?

Забележително е и друго. Този блог се чете сигурно от повече американци, отколкото българи. Достатъчно от нещата в него са очевидни и за човек, който не знае български. Тоест, американците би трябвало да са обидените. Но единственият човек, който изрази такава агресивна нетърпимост тук, си ти - бившата(?) българка.

Пак повтарям - не искам да те обидя! Ако отречеш написаното от мен, ще го приема. Но ако в него има нещо вярно, дори да го отречеш, то ще продължи да е част от теб, и да ти създава проблеми, където и да си. Не е ли по-добре да оправиш себе си, вместо да обвиняваш огледалата?

Ако ми изпратиш е-майл адрес, бих могъл да ти напиша много повече за теб; дала си достатъчно информация за себе си с коментарите си тук. Някои от нещата вероятно ще са приятни, други - може би не. Но всички ще са казани с желание не за обида, а за искрена помощ. Адресът ми е grigor, на сайта gatchev.info - давам го с доверие, като на приятел.

Бъди щастлива и весела! :-)

3:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Теодора,

това с учителката в църквата го няма от някъде 86 насам. смешно е... ако не си спомняш комунистическият режим беше на издъхване в последните си години и това го бяха позабравили.

1:04 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.