Thursday, July 21, 2005

@ DonchoПърво искам да се извиня за закъснелия отговор (аз вчера почнах да отговарям на твоите въпроси, но PC-то ми неочаквано се рестартира и загубих каквото имах. Ядосах се и си казах че по-късно ще ти отговоря). Второ... дай да обърнем на български. Американците които искаха да прочетат пост на английски сигурно са си начесали крастата.
1) Never, ever, use Word or other inteligent text editor again to create your posts. These smileys get completely @#$@# (see the squares above?)
Няма да се повтори :)

2) Racism is a bad thing. No matter if its "white" or "black" racism. Yes, we have to be tolerant. And Yes - we have to be equal. But tell me something: let A and B are equally knowlegeable and equally intelligent and equally good for a given job. Except the fact that A is black. So if that's the case, wouldn't it be racism if A is taken over B just because of this racist quota-shit? Or this is the right thing to do and the thing how it should be?
Прав си за това че расизма е лошо нещо независимо от това дали е срещу бели или черни. Смятам че историята е била по-несправедлива към негрите (робство) от колкото към белите. За нещастие това е довело да създаването на едни неправилни предразсъдъци. И за това са създадени разни закони които се опитват да балансират нещата. Това колко добре са направени и колко добре са изпълнявани е друг проблем. Ако имаше лесно решение на въпроса смятам някой е щял да се опита да го приложи отдавна. Аз не претендирам да имам разрешение на въпроса от политическа гледна точка. Само споделях как аз гледам на нещата и според мен кое е правилното отношение към темата. Но не обичам да си налагам мнението. Ако се съгласиш с нещо - супер. Ако не - аз ще те изслушам и до колкото мога ще се опитам безпристрастно да помисля над твоето мнение. Което обикновено не е лесно :)
И да ти призная не ми е много ясен въпроса "So if that's the case, wouldn't it be racism if A is taken over B just because of this racist quota-shit? Or this is the right thing to do and the thing how it should be?" Ако го формулираш по друг начин и все още държиш на отговор, ще се опитам пак да ти отговоря. Извинявам се за моето неразбиране.

3) I have heard both for "black" and "white" discrimination. And not only in USA, but also in Bulgaria. I am sure you can give plenty of examples, right? If you can't, I shall help you: What will happen if your parents do not pay their electricity bill for this month? And what happens now, when plenty of Roma (ромски, for the Bulgarians here) families do not pay their elecricity bill from August 2004? I am sure you know...

Дискриминацията срещу негрите и циганите смятам че не е много близка. Начина на живот/мислене на един негър в Америка и на един циганин в България се различават доста според мен. За това не може да се приложи едно универсално решение за двата вида дискриминация. Аз не съм имал много контакти с цигани. Не че не са ме крали един два пъти. Но това не го смятам за достатъчно познание. Повече научих за циганите от разказа на Григор за Сали от колкото от личните ми преживявания. Разбирам какво искаш да ми кажеш със сценария за сметката за тока. Не знам какво е твоето решение на въпроса, но моето например не би било "Ами дай да ги избием всичките мамка им циганска" (не казвам че твоето е такова).
Що се отнася до събирането на сметките за тока имам следното разрешение на проблема. Едва ли е приложимо като се има предвид че не съм политик или социолог. Но ще опиша в Америка каква практика има със събирането на неплатени сметки. Да речем държавата/институцията/фирмата не може да събере сметката си от 1000 лева от някого си. Тогава държавата виждайки че няма да може да си възвърне всичките пари, би могла да продаде този дълг на специална фирма която се занимава изключително и само със събирането на дългове. Да речем продава дълга от 1000 лева за 150. Тогава фирмата колкото повече пари над 150 лева възвърне, си ги прибира чисто. Хората стават много изобретателни ако има печалба някаква... ще правят ще струват всичко по силите си ще опитат. Тук ако дължиш пари така се постъпва... тия collection agencies не си поплюват. Обаждат се постоянно, заплашват със съд, съдят те ако има вероятност да спечелят от тази работа, и те тормозят по всеки позволен от закона начин. Като се има предвид че циганите нямат телефони и не ги бърка ако им пращат заплашителни със съд писма, предполагам трябва да се измислят други методи. И ако се разчуе репутацията на това какъв тормоз ще има ако някой не си плати, това също би могло да помогне при събирането на дълга.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Тези агенции са трудноприложими в България, да не говорим пък щом става въпрос за цигани. Нещата просто ще са така засега, поне докато ЕС не се потруди наистина сериозно относно вдигането на стандарта на въпросното малцинство в България, което ще стане съвсем скоро, надявам се.

4:50 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.