Saturday, August 13, 2005

The BulgarianТази седмица не ми остана много време за да пиша в блога. За което съжалявам. Иска ми се да имам време и тема за писане всеки ден. Но понякога не се получава. Както и да е... стига оправдания.
Българи които са живяли в Америка ще ви кажат - bulgarian jokes don't get old. Всеки един бъзик става по смешен ако се вмъкне думата "buglarian" или "Bulgaria" поне един път. Ако може да се вмъкне 2 пъти в едно изречение, тогава е 2 пъти по смешно. За да поясня по добре ще дам пример. Има една фраза американска - "I was sweating like a whore in church". Вмъкването на думата "bulgarian" - "I was sweating like a bulgarian whore in church" придава на фразата доста по комичен характер когато всички слушатели на въпросната история знаят че в публиката присъства българин. И въпреки че вмъкването на "bulgarian" втори път, "I was sweating like a bulgarian whore in ... bulgarian church", не придава повече смисленост на фразата - комичния ефект е удвоен.
На мен прякора ми в Америка е "the bulgarian". Шокирани сте, знам. Прякора ми е такъв поради простата причина че в радиус 75 мили няма пукнат българин. Аз съм единствения в тази област се оказва. Така че повечето хора които ме видят, имат честа да видят българин за първи път. Аз градя тяхното бъдещо впечатление за това какви хора са българите. Представител на българската раса съм един вид :) Гледам да не разочаровам хората в повечето случаи, но има редки случаи в които не ми пука.
Думата "bulgarian" може да се вмъква съвсем случайно в почти всеки непринуден разговор на който съм свидетел. Ето:
Американец1 - Are we going snowboarding saturday?
Американец2 - Sure. Hey buglarian you are coming right? You got a snowboard?
Преди да успея да отговоря...
Американец1 - bulgarians don't know how to snowboard. Although they might tie a bunch of sticks together and go down the slope that way. You got cars in bulgaria or just dog sleds?
Аз - We got cars but they run on coal. They are very fast comapared to the other types of cars we have. You have seen the Flintstones right. You know the cars where they actually use their feet. Where do you think the Flintstones got their idea for the cars - you guessed it... Bulgaria of course.
Благодарение на невежеството на повечето хора по отношение на географията, мога да заблудя почти всеки за каквото искам по отношение на България. Преди доста време се опитвах да убедя едни хлапета че в България все още имаме динозаври. За малко да успея. Поне ги накарах да се усъмнят. Къде смятате са снимали Jurassik Park? Няма да забравя следната случка.
Имаме рисуване. Аз съм в една гимназия в една забутано шибано градче в Калифорния. Казваше се Victorville. След като в Америка учениците в гимназията могат да си избират кои предмети да вземат всеки срок се случва примерно ученик от 8ти клас и ученик от 12ти да имат рисуване заедно. Та седя си аз в часа по рисуване. Обикновено рисуваме и даскалката ни дава да си говорим докато си драскаме и творим. До мен е Jim - той е freshman (8ми клас). Аз тогава бях senior (12ти клас). Един път Jim ме пита (въпроса го помня съвсем точно въпреки че ми беше зададен началото на 98 година)
- When you steal a pig or something in Bulgaria, do they cut off your finger?
Гледам аз в недоумение в продължение на 3 секунди. Осмислям цялата насъбрана простотия в този въпрос. И как може да е наблъскана в такова количество в един толкова кратък въпрос. След като се окопитих (3 секунди)...
- fuck no... usually they cut off your whole hand. To teach you not to steal any more. You know what I mean? Pigs are real important in Bulgaria. Almost as important as to have rain. Every spring we get around the fire in front of the chief's tippie and do the Dance of the Rain. We got grass skirts and spears and chant the words "Bring us rain".
Jim ме гледа с недоумение поне 3 пъти по голямо от това което аз изпитах след задаването на неговия въпрос. По това време другите двама ученика (единия е junior - 11ти клас, другия senior - 12ти клас) дето седят срещу нас също слушайки историята внезапно излизат от тяхното недоумение и почват да се смеят. Jim скорострелно но все пак постепенно взема да схваща че I'm pulling his leg; I'm yanking his chain (двата израза означават че го бъзикам).
2-3 секудни след като другите двама почнаха да се хилят, Jim се усмихва и ме пита умно:
- Are you messing with me?
До края на срока/семестъра всеки път когато имахме рисуване се споменаваше думата spear поне по един път. Все обещавах да го донеса, но все го забравях вкъщи. голям съм забраван. Аз имам слава на такъв но това е друга тема и едва ли много интересна.
Питали са ме дали имаме телевизори в България, ами коли, ами училища, и прочие. След като ми е писнало да обеснявам наистина дали имаме и след като обикновено няма никакво значение какъв е моя отговор. Аз обикновено се бъзикам. Тоест отговарям с "Не".
След като някой разбере за първи път че съм от България, мога да го заблудя както си искам за каквото си искам. Например:
Ам - You want to get a Big Mac for lunch
Аз - What's a Big Mac?
обикновено като изръся нещо такова следва
Ам - You don't know what a Big Mac is?
Мога да се направя на застрелян и да питам възможно най тъпия въпрос. И стига лицето ми да не издава това че се шегувам, след като се зачудят за секунда как може да не зная нещо такова, тогава почват обикновено доста забавни обяснения. Обяснения с тон на даскал, най после имат възможноста и те да обеснят нещо на някого си. Да го образоват в американския начин на живот.
Често ми се налага да чувам този въпрос - You don't know what a ________ is?
- You don't know what an eggroll is?
- You have never tried peanut butter and jelly sandwich?
- You have never heard of William Shatner?
- You have never watched South Park?
Безкрай са въпросите и няма смислъл да ги изброявам всичките.

11 Comments:

Blogger пейо said...

С поздрав за теб:
http://legion.besove.org/peio/redneck.mov

Искам да разкажа как убеждавах всички, че аз работя в САЩ само за да мога да си купя едно магаре втора ръка и да ме броят за мъж вече и да мога да се оженя най-накрая.

На тези, които не схващаха и ме приемаха насериозно им напомнях, че комуникацията и информацията им и още доста неща зависят от мен и е добре да ми пожелаят успех.

10:53 AM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

ахахахахахахахахахахахахаха
хахахахахахахахахахааххахаахах
голям смях това видео. българите само да могат да осъзнаят колко са вярни нещата в него. истински са.
а и твоят бъзик е страшен. не знам дали под СС ще го слагаш ама сигурно може и да го ползвам.

1:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Това е яко! Готини лафове си събрал.

Прибавям няколко:

Do you have Santa Claus in Bulgaria?
Аз: No, he died of starvation.

***
Отивам в спешното отделение със счупена ръка. Поема ме един доктор, чува ми акцента и се почва разпита:

So where are you from?

I am Bulgarian.

Aaaah. So you guys do a lot of farming there?

Mmm, we have a developed industry.

AAah. Is there a lot of violence?

No more than there is in the US.

Hmmmmm. We once had a host student. From Romania. She ate a lot.

И започва да действа под инструкциите на един закачен на стената плакат, на който с картинки е показано как се прави гипс на лакът.

4:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

Имам познат, който е живял в Щатите две години, и разказва точно същото.

Веднъж, след като весела компания си правила два часа бъзик с него около "българските" неща, един го попитал:

- Абе, вие българите на какво се смеете по същия начин, както тук се смеем на вас?

Познатият ми успял да запази спокойно изражение, и отговорил съвършено невинно:

- О, на същото, на което и всички други извън САЩ...

4:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Сашо, поздрави от още един 'The' Bulgarian - аз от тогава го ползвам и като ник.
Мен са ме питали:
-Do you have ice cream in Bulgaria?
И най-уникално глупавия въпрос, който някой, някога ми е задавал:
-Do you have salt in Bulgaria?

4:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

abe s kuv player se otvarq tva film4e???

6:48 AM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

@ Яна
Много добри попълненя. Thanks for sharing дет се вика :)

@ Григор
Добре че не са схванали смисъла на шегичката на твоя приятел. Щото имат една такава параноя че всички мразят САЩ заради това че е най-хубавата държава в света, галактиката, вселената и прочие.

@ Bulgarian
Добри попълнения. Сол никой не се е сетил да ме пита дали имаме. Но не e изключено в бъдеще да ме питат.

@ anonymous
Филмчето май Quicktime трябва да имаш инсталирано за да го гледаш.

12:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

Доколкото разбрах, компанията все пак схванала иронията. Но не знам как е реагирала...

2:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Колко информационни могат да бъдат българските сайтове:

http://66.249.93.104/search?q=cache:0xYVHNNbEzMJ:www.uni-vt.bg/bg/students/route.htm+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0&hl=en

Четете тук информационния бюлетин за цвета на такситата и начините за стигане до Търново ;o)

5:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

ееее, жалко че толкова късно чета блога ти - на Пейо линка не действа вече....

2:53 AM  
Anonymous Anonymous said...

Знаех,че американците са тъпи,ама чак пък толковаа... хаххааа

1:50 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.