Tuesday, August 09, 2005

Сиктир



слушам в момента... техно чалга. Песента се казва "Бог си" на Лия. Чалга си е, ама с техно елементи едни. Учудих се. Питаха ме миналата седмица дали слушам чалга. Отговора беше кратък "Не". Ами какво съм се правел на интелектуалец, не съм слушал чалга. Също в друг разговор ме открехнаха за съществуването на www.predavatel.com където мога да слушам българско радио. Беше препоръчанa радиостанцията DJTacho (под WinAmp dropdown-a). След като слушах БГРадио известно време реших да пробвам DJTacho. в момента за първи път слушам това радио. Трябва да призная че чалгата доста се е променила от Тигре, Тигре и Радка-Пиратка. Единствената чалга която ми е харесвала преди беше саундтрака на Underground на Горан Брегович. Само това... всичко друго ми беше тъпо. Не знам дали съм се правел на интелигентен или не. Преди 7-8 години тенейджърите не слушахме чалга чак толкова. И е имало защо според мен. Тъпичка беше тогава. В момента си слушам чалга къде от любопитство къде защото не е лоша. Въпреки че повечето чалга дето пускат все още не е с голяма музикална стойност, трябва да призная че има вече песни тук таме дето не са лоши. Вложени са доста повече усилия и въобще професионализъм в чалгата. Опитвам се да съм без предразсъдъци и трябва да призная че някои песни са хубави и не мога да се въздържа от време на време да си вдигна брадичката малко и да я заклатя в такт наляво надясно... с леко отворена уста и леко притворени очи. Също така има и повече елементи от българската народна музика в чалгата... което е добре. Чалгата вече взема да излиза от категорията - чесане на ниски страсти. Не е само за селски тарикати и малоумници. Повечето чалга все още е болкук но все пак има разни проблясъци според мен поне. Като си бях в България се налагаше да слушам чалга. Обикновено не ставаше за слушане. Но нямах избор много.
В момента съм със смесени чувства :)
Но като се замисля, все още съм си интелектуалец защото много много си падам по блус музиката - това ако не е интелкуалщина :) тогава не знам.

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

лелееее, отказвам се от теб чрез държавен вестник. да спираш това радио, че ....

5:48 AM  
Blogger Unknown said...

Ей, ще стане човек от тебе:) И то не защото си взел да харесваш това-онова от чалгата, а защото си я чул преди да кажеш че не ти харесва:)) Аз много харесвам музиката на Слави и Ку-Ку Бенд. Слушал ли си ги?

10:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

ммм, тези пък песни, които те карат да си тананикаш, май не се наричат вече "чалга", а поп-фолк, затова! ;)

3:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Чалга - 1. лъскави обработени каки, някои, от които със съмнителни певчески данни;
2. клоуни като Азис, който пееше в една много слушана от българите песен "Умри" /ударението на "у"/?????????
3. повечето от песните - с идиотско съдържание и невероятно плосък рефрен;
4. много от мелодиите - тъп вариант на гръцка или сръбска песен.
5. Слави Трифонов ли - че той колко български народни песни преработи - това не е чалга. Или става въпрос за едно ферари с цвят червен или комбайна, че нещо не разбрах?

Например в сръбската чалга, от която за пореден път българите сме изкопирали нещо от света, а именно своята вариация на популярна фолк /демек народна - за народа, за масите, за пролетариата/ музика - има и мелодия и ритъм и колкото мога да разбера - съдържание, за разлика от 90% в нашите.
Дали чалгата е българският аналог на американската черна музика?? Та да намерим нещо общо и с братята американци????

Толкова прехвалената вече чалга /след като толкова много пишем за нея, следва, че й обръщаме прекалено много внимание, което тя не заслужава/ беше нещото, което за пореден път ме вбеси сега - на Копривщица - на събора за български АВТЕНТИЧЕН фолклор - от всякакви палатки, брезенти и ресторанти се лееше това недоносено изродче на българското певческо изкуство, потрес да получиш - и на фона на това - японка дошла от другия край на света, за да покаже как свири на гъдулка и пее родопски песни - правеше го изумително добре. И малко по-нататък от сцената - временната брезентова кръчма надула тонколоните с чалга и кълчещите се в ритъма на безкраен техно-кючек българи, дошли да видят истински фолклор???? То бива, бива, ама чак пък толкова - та чак няма накъде повече....
Наистина беше гротеска,от грозна, та по-грозна :-((((((

7:09 AM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

Таня,
След като ти си доста по-добре запозната с музикалната сцена в България, знам че си права във всичките си заключения. Не мога да оспоря нито един от доводите ти. Моля не приемай тоя коментар като критика в никакъв случай. Просто исках да те попитам няколко неща защото явно разбираш повече от мен по въпроса.
- според теб какво трябва да представлява чалгата? Тоест какво й трябва (какви текстове, изпълнители, инструменти, музикалне елементи, вдъхновения и прочие)
- имаш ли примери за добра чалга? Имам предвид можеш ли да препоръчаш някои конкретни песни които имат задоволителна според теб музикална стойност.
- Има ли в интернет някаква полезна информация за българския фолклор/музика? Искам да прочета нещо за да не съм толкова невеж по темата.
Също така, ако нямаш нищо против, сподели каква българска музика слушаш. А пък ако можеш и да ме посъветваш как да си я набавя, тогава ще е супер.
Благодаря за коментара. :)

12:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Сашо, както вече бях казала един път, всеки да слуша каквото иска, без обаче да го натрапва до такава степен на останалите. Това несъобразяване с хората, които не я харесват, е именно нещото, което ме дразни. Най-много в България силно се слуша именно чалга - от коли, от барчета до блока, от съседи в отсрещния блок и т.н. Аз по принцип имам голяма поносимост към различните неща и никога не съм отричала нито един стил в музиката - щом го има, значи има защо да го има. Много обаче бях раздразнена от факта, че в Меката на българския автентичен фолклор повече звучеше чалга, която не е нашата истинска българска музика.

- не мога да ти кажа, какво й трябва на чалгата - тя е такава, защото е такава, не съм мислила, какво трябва да се промени в нея за да ми харесва. Ако се промени може би няма да е чалга;
- скоро звучеше много често една песен "Диаманти" - не знам коя е певицата, песента е сръбска, която много ми хареса и си спомням още от дете пак сърбин - Мухарем Сербезовски с "Друже мой", но от българската чалга - не я слушам и не знам, може и да има нещо, което да ми харесва, но покрай това което ми натрапват, отказвам да се старая да търся друго в нея.
Сайтът, който мога да ти препоръчам с българска народна музика е www.balkanfolk.com - там могат да се намерят или поне да се чуят много качествени изпълнения на истинска народна музика. Аз слушам изпълнения на оркестър "Зорница" - предимно музика за хора, но харесвам също група "Перун" за македноски песни,Володя Стоянов, Костадин Гугов, Николина Чакардъкова, Бинка Добрева, имам дискове с народни песни от най-различни изпълнители, има много песни, които харесвам, имам песнопойки и се опитвам да си припявам, докато слушам, макар и доста фалшиво, обаче много се кефя.
Българска музика извън народната харесвам много предимно по-стари групи като Щурците, ФСБ, Диана Експрес - сега слушам най-вече Ретрорадио, което има сайт www.retroradio.bg /не съм много сигурна обаче за адреса, но нещо такова трябва да е/ и пускат много българска музика. Освен това се появи една нова певица Миленита, чийто стил е много интересен, но не мога да кажа какъв е точно.
Да, признавам, че така както във всеки стил има по нещо хубаво, сигурно е и с чалгата, но нека да не я превръщаме в многострадална Геновева. Напоследък по блоговете се пише толкова за нея, колкото не се пише за никой друг стил в музиката, което не смятам за оправдано.

5:43 AM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

Таня, благодаря много за твоите коментари. Аз ще прегледам групите които си споменала а и www.balkanfolk.com когато ми остане малко свободно време. Радвам се че има хора който оценяват истинската българска музика. Според мен не са достатъчно хората който оценяват българската култура, история, традиции и прочие. Не съм националист в никакъв случай, но тези неща трябва да ценят.
А това че някаква японка се справя с нашия фолклор по скоро ме ласкае от колкото да ме притеснява. Според мен човек от една държава като Япония, да дойде харесва и усъвършенства нашата музика означава че има с какво да се гордеем. Имаме неща които липсват другаде по света.

9:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

Е да де, и аз това исках да кажа, затова ще ти направя едни дискове с българска народна музика, за която съм сигурна, че като я пуснеш да си я слушаш там, ще те питат учудено - какъв този хит? Записите на оркестър Зорница не отстъпват по нищо на оркестъра на Горан Брегович и когато се слуша на добра уредба, откриваш какво многообразие има в нея и се питаш как досега не си го разбрал :-)))))Обожавам изпълнения на гайда и особено на каба-гайда. За съжаление тази година се получи така, че събора в с. Гела и този в Копривщица бяха по едно и също време, защото и този с гайдите хич не е за изпускане, но той поне е всяка година. Има 7-8 момчета тук в София, които свирят невероятно и сред тях също един японец /а бе явно имат афинитет към нашата музика/
Аз преди не го разбирах, но то тръгна от танците и се прехвърли към музиката. Тепърва аз самата имам освен в македонските песни да открия красотата на музиката в българските народни песни от Добруджа, Родопите, Тракия, Странджа - толкова са различни...
:-)

12:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Просто не можах да се въздържа да се изкажа по въпроса за великата чалга. Да слушала съм, и да имало е й някоя й друга песен да ми хареса. Добре че е predavatel.com, че както казват американците съм "sick and tired" от тяхната реч и музика. Нали знаете "От Витоша по високо нема" :)) и особено ако си далече от дома още повече.
Но по темата: думата чалгии се използва за оркестър, който може да изсвири всякаква музика. И съответно музиката им чалгия - сега преработено на чалга. Но е спорно доколко двете се покриват според мен. А колкото до достоверноста на твърдението ми, осведомена съм от учителката по пеене на една приятелка с музикални изяви.
В заключение ще кажа, че е важно всеки да се наслаждава на любимата си музика и ... всеки с вкуса си

9:48 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.