Saturday, June 25, 2005

Drive Thru



Предполагам сте виждали Drive Thru на McDonald's в България. Предполагам и не много хора го ползват. Тук обаче термина drive thru е стигнал неподозирани пропорции. Горната снимка е направена от Емо когато минаваме през "drive thru"-то на моята банка. Ще обясня що е то drive thru на една банка. Обикновено в задната страна на банката има един голям навес под който минават обикновено 3 линии. Над всяка линия свети зелена или червена лампа (вградена в навеса) индикираща дали тая линия се обслужва в момента.
Ти след като влезеш в паркинга на банката с колата си, се запътваш/зашофирваш към задната част на банката и си избираш една от линиите над които свети зелено (и съотвентно има най-малко брой коли). Като дойде твоя ред да си под навеса, вземаш тази кутийка която е показана на снимката, слагаш си шофьорската книжка вътре, слагаш кутията в апарата всумкващ кутиийката и натискаш зеления бутон Send. Кутийката се всумква нагоре, минава през вградената в навеса тръба и отива в сградата при банковия служител (на снимката се вижда силуета на банковия служител в прозореца на банката). В същия този момент със служителя (всъщност то почти винаги е служителка но все пак) се подхваща следния разговор по микрофона вграден във всумкващия апарат:
- Hi Alex, how can I help you today? (има ми книжката и съответно ми знае името)
- I would like to withdraw $50 from my checking account, please
- Ok, just a moment
След като мине тоя момент, ми праща кутията през тръбата с една банкова бележка на която пише че искам да изтегля $50, днешната дата, и място обозначено с X до което да се подпиша. След като се подпиша, пъхам бележката в кутията и я пращам пак на служителката. След като получи кутията, слага в нея един плик с $50 и моята шофьорска книжка. Докато ми ги праща ми казва
- Have a nice day
- Thanks, you too
Болшинството хора ползват услугите на банката през drive thru. Аз по принцип предпочитам да вляза вътре и така да си изтегля пари но този път исках да покажа на Емо как става номера. Хората влизат в банката само за по сериозни услуги (отваряне на нова сметка, теглене на заем за къща или кола, и други такива).
И аз се питах отначало защо да не влязат в банката вместо да обикалят с колата зад банката и да си хабят бензина (защото колата никой не я изключва докато са в drive thru-то на банката). Ами до колкото мога да разбера отговорите са следните
- еднакво бързо е в сравнение с влизането в банката (ако не и по-бързо)
- не ми се слиза от колата (физическо действие което се избягва ако има такава възможност)
- в колата си имам климатик а навън е много топло/студено
- в колата си имам удобна седалка
- не съм достъчно добре облечен (и/или съм толкова дебел) и не искам банковата служителка да ме види в тоя вид

Не са само банките които имат drive thru. Имат го всички вериги за бърза закуска, банки, някои магазини/бакалии, и болшинството аптеки (drive thry pharmacy). Сигурно има и други бизнеси които цъфтят благодарение на изобретението drive thru, но в момента не мога да се сетя за тях.
Кога ли ще се появи първата drive thru банка в България? Ако на някой му трябва идея за бизнес (познавам един дето много ги търси), може да направи такава банка - ще е голям хит :)
Comments?

2 Comments:

Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

Мерси за поздрава. Къде в USA си бил (или си сега)? Ако не е тайна.

10:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

Саше, Саше и ние вече в лицето на ДСК имаме наченки на "Drive Thru" само дето си влизаме в банката цъкаме на едно табленце без копченца, то разпознава пръстчета и с8и взимаме номерче според услугата която искаме и после сядаш на едни столчета и следиш таблото пред теб на коя каса ще ти се изпише номерчето и отиваш при каката, така де служителката и и казваш само колко искаш да вземеш или да внесеш според услугата щото тя знае какво искаш според номерчето.

Изводът: Гоним ги американците, защото само в един по централен клон на банката го все още това и клиентите гледат като мишки в трици когато охраната им покаже как се борави с апарата за номерче и им каже за какво иде реч!

6:28 AM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.