Saturday, August 27, 2005

МкМусака



Отказах бързата храна (fast food). Преди седмица. Под бърза храна имам предвид ходенето до заведения от рода на McDonald's, Burger King, KFC, Wendy's, Taco Bell. Отказах газираното преди повече от година, крайно време е да се откажа и от това подобие на храна. За сега намам проблеми с отказа. Той има няколко предимства
- няма да си блъскам организма с химия
- ще се науча да готвя
Правя си собственоръчно сандвичи (шунка, cheese (нещо между кашкавал и топено сирене... за съжаление също е наблъскано с химия и не много вкусно. Трайноста му е месеци. Но е евтиничко), две филийки хляб, кетчуп), омлети почнах да си правя честичко (запържвам половин глава лук, разбивам 2 яйца, прибавям малко прясно мляко и малко чубрица, пържа... междувременно си опичам една наденичка която в последствие поливам с малко лимонов сок... пресен хляб ако има... става чудо закуска). Също така хапвам за закуска филийки с мед. Меда може бе единственото сладко нещо което ям малко по редовно. Сладко не ям. Не защото е вредно... просто не обичам вече. Не съм си купувал шоколад от много много време. Ако ми предложат нещо шоколадово обикновено не отказвам обаче. Освен ако не е торта. Не обичам торти. Само шоколадчета от време на време. Или в редки случаи сладолед (освен шоколадов). Днеска правих мусака. Резултата не е лош. Ще трябва бая да се уча да готвя обаче. Съвсем скоро ме светнаха че има вкусно.сом ... и там има най-различни рецепти. Ще се възползвам от тая услуга в най-скоро време. Решил съм че трябва не само да се науча да готвя, но и да се науча да го правя добре. Яденето е едно от малкото удоволствия които съществуват... трябва да се научи човек да готви хубаво. Решил съм да се науча... ще се науча. Колко му е.
Няма да се давам на американския начин на ядене. Все да си купувам разни боклуци и полуфабрикати за ядене. Ако бях истински минималист щях да се откажа и от това да ползвам микровълновата печка. Не съм обаче. Имам чувството че е вредна. Кога ли ще излезе някое доказателство (ако вече не е) че ползването на микровълнова печка е много вредно за организма. Сигурно скоро. Някой ден и от нея ще се откажа. Добра идея е това. Добре че е тоя блог... докато си пиша разни работи ми идват идеи и ми се изясняват някои неща. Предполагам всички са го изпитвали това - като седнеш да напишеш нещо осъзнаваш доста повече за него.
Напоследък не ми е идвало на ъкъла за какво да пиша. Всъщност има за какво... просто не ми идвало вдъхновението за да опиша някоя тема (вдъхновение е силна дума в моя случай... по скоро настроение). Имам си списък с теми за постове:
- Дискотеките тук
- Разходка в природата... с колата
- Шофирането на пенсионерите
- Мъжете под чехъл
- Свикнах без радио в колата
- McDonald's
- Българи, откажете газираното
- Моя авер и видеокасетата с пейнтбол
Като се замисля... може в тоя пост да включа МкДоналдс. Та да разкажа за шибаната верига и защо ме дразни толкова. Дразни ме това че са безсъвестници. Храната е наблъскана с такива химии че... човек ако си има представа от реалните последици за организма - няма да я опита. И защо все още ги има... и не само ги има ами са толкова разпространени... МАРКЕТИНГ. McDonald's се стреми да привлече кого като клиенти? Досеща те се нали? Децата. Играчки, сладоледче, playground (детска площадка... има в много много от McDonald's-ите), клоуна Роналд МкДоналд, реклами по телевизионните канали с анимация. Защо децата са им targeted customer (клиента който се стремят да превлекат) ? Знаете защо... защото никой родител не обича да отказва на детето си. А те така жално искат да отидат в МкДоналдс... "Please please please mom... let's go to McDonald's". На майката не че й трябва да я убеждават дълго... нали и тя е израснала с тази храна. Това искат децата... как да им откаже. Освен това няма да се налага да готви. Така или иначе не може. Пък и чинии няма да мие. Освен това е бързо. Отиваш, поръчваш през drive thru-то, плащаш на следващия прозорец, подават ти храната, пожелават ти приятен ден даже. Пък и храната не е лоша на вкус. Ще откаже майката да яде МкДоналдс. Ама няма да е сега. Няма да е скоро. Няма да е тази година. Няма и да е следващата. Ще ги откаже сигурно само след като си направи операция да и свият корема и за да може да отслабне ... и да се побира в колата. Но те колите тук са големи. Карат SUV-та. Бая време ще мине докато излезе извън габаритите на чудовището-кола. Май колите тук в Америка се правят по подобие на хората.
Отклних се от темата пак. МкДоналдс. Другото нещо което ме дразни за тях е че в Европа и България МкДоналдс е сравнително скъпо. Може да отидеш да си купиш закуска и на друго място. Даже на ресторантче или закусвалня може да отидеш и да ти излезе по евтино. В Америка МкДоналдс е най-долната храна. Хората знаят че е вредна, но поради гореспоменатите причини просто не могат да се спрат хората. МкДоналдс тук е един от евтините начини да се нахраниш. Може би най евтиния ако не си готвиш сам. А в Европа и в България го пробутват като елитно заведение. Богаташи да ходят там. На центъра. Концерт направиха при отварянето на МкДоналдс в Русе. На главния площад. Пред съдебната палата. Като разказвах на американците за това, те се смяха. Яд ме беше че пробутват най-лайняната храна за нещо суперско. Не ме е срам да си призная че много се зарадвах като разбрах че са го затворили МкДоналдс-а в Русе. Само голямото М си стои още на сградата в центръра. Което ме забавлява. Злорадствам. ЧУдех се какво още ме дразни относно МкДоналдс. Няма друго май. Но се сетих за нещо друго мислейки за това. В МкДоналдс газираното ти го дават в хартиените чаши. Какво разхищение са те. Употребяваш ги един път и ги хвърляш. Колко ли дървета се изсичат на ден за да може някой си да не си прави труда да си измие чашата. Не че не ги ползвам. Просто ми се иска да не се хаби природата за такава простотия. Пак се раздрънках много. Лошо няма. Лингвиста Карчински... хаха. Бяха ме нарекли така на шега. Майка ми само да го чуе това и ще се съсипе от смях. Бях гаден четворкаджия по литература. Как мразя теми само... няма да описвам. Добре че не ми се налага да пиша такива повече.
Да сте живи и здрави всичките ви пожелавам. Това му трябва на човека. Ферари едва ли. Гадже с бронзов тен... по може. Поне аз не бих отказал :)

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ха, точно така е.

С тоя мед ме подсети нещо. Ако ти хареса, прилагай си го и ти. Мария беше решила, че след като ядем по малко (ние така се потресохме от храната там, че ядяхме по веднъж на ден най-често и то в ресторанта, където работехме - там готвеха и за работещите в него, все пак беше най-елитния в града ;-)))), а работим по 12 часа на ден, поне следва да поемаме повече витамини. И тя беше изградила традиция всяка сутрин да приготвя закуска за двете ни - по половин, до един, лимон, нарязан и без корите, нарязан на парчета, полят с мед. В началото се потресох от това (но тя не ми остави много избор - като нищо щеше да почне по почина "една за мама, една за татко"), накрая ми хареса много и сама си исках. Вярно, че е органик-морганик, и зеленчуците и плодовете им са химии, но по-добре от всичко останало, хем наистина е витаминозно - в сравнение с останалото.

Иначе тя готвеше. При това много вкусно. Макар според нея нищо да не излизало, защото продуктите реагирали странно при обработка. Славословя я където мога, защото оцелях благодарение на нея там ;-)) Аз както не готвя, щях само на боклуци да карам, не ми се мисли (твоята идея да се науча да готвя изобщо не помислям да ми дойде ;-))))Но помня все пак, че с нея сме яли 3-4 пъти към 23:00 ч. в гадната закусвалня, а това е време, в което нито едно заведение не работеше в града... освен това. И нямаше по-гадна и изпаднала паплач от хората, които виждахме там. С децата им. Да ти се приплаче. В МД е едно от местата, където съм се нагледала на отношения - м/у родители и деца, м/у самите деца, м/у самите възрастни... Накрая взехме да си мислим, че може би нещо в храната там моделира особен вид личностово и психическо изкривяване. Дано е само черен хумор.

Само се чудя, хората доколко знаят, че е вредна? По мои впечатления знаят само, че е мазна. Но не и за хормоните в месото. Не и за веществата в хляба. За тези в марулите. За специфичните консерванти в киселите краставички. За доматите...които в магазина са абсолютно еднакви. Какво си мислят, че са такива еднаквички, защото дядо Боже седи и ги моделира специално, за естетическа наслада на тяхна светлост??? Блажени несведущите. Там си мислех накрая, че да си невеж, незапознат и неук е въпрос на оцеляване... включително психическо.

7:02 AM  
Blogger Inks said...

Гледай това и ще получиш отговори на много от въпросите си, Алекс - и за теб се отнася. Потресаващ филм, след който влязох в МакДоналдс само веднъж, заради приятел, и повърнах в чистичката им тоалетна. Туй то по въпроса с джънк фуд-а.

12:30 PM  
Blogger Сашо skype: akartchinski79 said...

За филма Supersize me съм чувал. Знам за какво се разправя въпреки че не съм го гледал. Документален филм за това как един яде МкДоналдс всеки ден и това което се случва с организма му. Сигурно ще го гледам когато ми се отдаде възможност... колкото да си затвърдя убеждението да не ям фаст фууд. Гледайте го.

12:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

Аз оживявах чрез органичните ферми. Записвах се при тях за примерно 6 месеца и те всяка седмица ми носеха каквато реколта имат, винаги според сезона. Верно, готино е да ядеш ягоди от супермаркета през декември, но какво ли има в тях? Фермерите предлагаха и услугата "набери си сам". Каквото набереш от техните ниви, твое си е.

2:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Имам приятел, който се е отказал и от микровълновата печка. Не яде храна, минала през такава печка. Не я доближава даже, тя има вредни излъчвания и след като се извади от печката. С удоволствие обяснява на всеки как биоенергетичната й структура е нарушена, и тя вече не дава съществената биологична енергия (или май беше свещена мантра, или може би космическо биолъчение, или вселенска благословия... бъркам ги тия напоследък), а само трови организма.

Той всъщност не само това не яде. Не яде абсолютно никаква храна, минала каквато и да е заводска обработка, по същите причини. Би те почерпил, като разбере как си отказал газираното и хамбургерите. Но ще си вземе почерпката обратно, като види, че ядеш яйца, и че в мусаката ти има кайма (или принципно би могло да има). Тези неща ще те отровят от първата хапка.

И заради шоколада ще ти се скара - шоколадът също е анатема. Както и всичко друго сладко, освен мед. Само че да е изцеден чрез изстискване на питите, а не чрез центрофугиране - центрофугирането вече не помня какво точно му разрушаваше на меда, та превръщаше и него в отрова.

И заради млякото ще те насоли. Млякото по китайската мъдрост се води "студена" храна, и като такава, е неподходяща за него лично ли, за всеки българин ли. Губи ми се. Всички млечни продукти, естествено, също.

А пък не дай си боже да ядеш хляб, който е от брашно, пък дори най-черен. Всъщност, ако брашното е наистина най-черното, се допуска колкото да слепи целите зърна жито в хляба (задължително леко прораснали, така биоенергията в тях е най-силна). Сол да му сложиш дори, задължително трябва да е ръчно мляна каменна сол. Морската не помня точно защо беше отрова.

Някой път, като имам време, ще напиша и повече по въпроса... Може даже да го поканя, той да опише подробно как следва и не следва да се храни човек (той в момента го пише - стигнал е докъм две хиляди машинописни страници обем, и е още в началото).

Бъзик ли е написаното по-горе? Уви, не. Нито пък мисля, че да оставиш газираното и хамбургерите е глупава постъпка. Но ми се иска да предупредя навреме, че крайностите са вредни, и че е нужна мярка. Този мой приятел допреди няколко години също беше... хм... абе, ядеше всичко.

4:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

За микровълновата печка фактите не са чак толкова неблагоприятни(1), но като си решил да се придържаш към _истинските неща_ спокойно можеш да я зарежеш:) А и мусаката не става толкова вкусна като я обвеят 2.4 GHz -- трябва си и _истинска топлина_!

И на края -- Благодаря ти за блога! Чета го редовно и с кеф:)

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven#Safety_and_controversy

7:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

Abe za tazi tema mai e po-dobre da ne se obajdam ;)

7:57 AM  
Blogger v3rmin said...

Похвална инициатива! Все пак, наистина не е хубаво да се прибягва до крайности. Да не изпитваш нужда от шоколад е едно, а умишлено да се възпираш от консумацията му - чист мазохизъм. Освен това, шоколада прави щастлив, а и е антиоксидант. Употребен в разумни дози си е дори полезен.

7:36 AM  
Blogger Momchil said...

;]
спомням си за откриване в русе... но ресторанта нещо не просъществува дълго. както и този на kfc.

2:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

Леле, тук все едно попаднах в някаква секта! Никак не обичам крайностите и ще кажа само,че да похапваш отвреме-навреме бъргър не е престъпление. Аз предпочитам макфиш и слава богу жива съм още,пък и казват,че и добре изглеждам!

8:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

ей богу, като започне така някой да плюе направо ми иде да му хвана мусаката и да му я завра там, от къде (на вид) изглежда е излязла тая гадория!!! вярно тука са като в някаква секта!!! абе пич, ти като си толкова умен да не би да пиеш само от шепичка, че нали знаеш, пластмасовите чашки и те замърсяват. или си хапваш само от пестицидните краставици на баба и блъсканото с какви ли не гадории родно кисело млекце! не мога да повярвам, че има хора, които са толкова зле умствено. иди в някое българско селце, дето няма нито макдоналдс, нито KFC, нито картонени чашки и виж колко "арни" баяти моми има, дето по килца са колкото половината американки, нищо, че маат само бабини доматки и пръжки с лук. такива като тебе са си точно за там - на село ще си ти е най-добре, не трябва да те пускат в цивилизовани държави, в които хората имат fast food защото нямат време за друго от работа! бил съм там и честно казано за 3 месеца станах на половината килограми на колкото бях. имам язва, която от българската ни родна храна направо умира, а там веднъж не се обади! няма значение какво блъскат в храните - човек ако яде без мярка може се усвини къде си иска. както казва ladyvera, няма лошо от един бургер от време на време. има лошо като започне някой да плюе без въобще да вижда колко смешен и жалък е всъщност!

7:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

Всъщност идеята на картонените чашки е ИМЕННО да щадят природата. По-добре ли е да се използват пластмасови (както масово правят евтините не-американокултурни български кафененца и кръчнета), при положение, че хартията и картона, за разлика от пластмасата, се разгражда естествено в природата?
Същото е и с хартиените пликове за покупки, ползвани до колкото знам масово на запад, срещу така разпространените в България найлонови.

Иначе по въпроса за МакДоналд'с и храненето, на мен ми се случва да ги посетя с детето, основно заради удобните и интересни за игра полощадки, които предлагат. Без това да ни се превръща в начин на живот, ние обичаме разнообразието ;-)
Микровълнова нямам, та не знам има ли разлика или не, но ми е странна идеята ти за "не-вредна храна". Сандвичи! ОМФГ! :-)Ако искаш да се храниш здравословно, поне се образовай малко преди това :-)

1:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

Сега прочетох коментарите и тярвба да призная, че ми хареса мнението на последният анонимен, като изключим може би острия тон.

Факт е, че не компаниите за бърза закуска са виновни за масово нездравословния начин на живот, който водят хората. Виновни за него са самите хора, със своята необразованост и нежелание да се образоват по отношение на собствените си тела. Както и липсата на реална мотивация за истински щадящ силите и килограмите им начин на живот.

Хората са склонни да обвиняват МакДоналдс за затлъстяването си, но не са склонни да станат от пред телевизора/компютъра и да отделят от времето си за да потренират. склонни са да си измислят безумни диети и да се скъсват да ги спазват и да се самоизтезават, но не са склонни да прочетат малко по-подробно науучни изследвания и да разберат коя храна какъв ефект има и в комбинация с какво....
Тъжно...

1:21 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.