Sunday, November 06, 2005

ПортретС риск да отегча тия които не ги интересува фотографията...

Прочетох разни съвети за фотографството тук там. Вчера попаднах на няколко добри съвета за правенето на успешни портрети. Съчетани с това което съм чел от други места... реших днес да се опитам да ги приложа. Учудващо, резултатите бяха по-добри от колкото очаквах. Най-добрия съвет който прочетох и който ми направи най-голямо впечатление е:
- фона трябва да минимум 1,5 метра (по възможност дори 4-5) зад човека/обекта който снимате
останалите неща които научих за правенето на портрети са следните:
- не е задължително човека който снимате да е точно в средата на снимката. По интересно се получава така.
- ползвайте малка апертура (aperture)... Av трябва да има стойност някъде между 2 и 6 (тоест блендата трябва да е широко отворена което допринася за размазването на фона... така човека който снимате, изпъква
- светлината е хубаво да е разсеяна или да не идва само от една посока. Добре е да се снима в облачно време защото облаците разсейват светлината... сянката в слънчево време обикновено се набива прекалено много на очи (в слънчево време хората излгежда че имат дупки вмето очи)
- по възможност ползвайте телеобектив и focal lenght (не знам как се превежда това на български) да е някъде между 100mm и 150mm.
- Добре е човека който снимате да не гледа директно във фотапарата. По възможност трябва да го хванете/нагласите в обстановка която им е позната и им е по отпуснато. Също така е добра идея да си донесат някаква вещ от вкъщи с която ще им е комфортно. Разговорите на някоя интересна тема (добре е темата да е нещо което вълнува човека който снимате) също предразполагат към по-отпусната атмосфера
Тия съвети са модифицирани според това което аз смятам за добре. В никакъв случай не са професионални. Аз съм пълен аматьор и ако имате някакви критики с удоволствие ще ги чуя. Не претендирам да съм експерт някакъв така че няма да ми нараните самочувствието. Не вярвам много хора които се занимават с фотография да прочетат този пост но все пак реших да споделя. Ако на някого горните съвети са му полезни... супер. Ако някой има нещо да добави или да ме посъветва... също супер.
Също искам да споделя че след като съм толкова доволен от моя фотоапарат с удоволствие бих го препоръчал на всеки. Прекрасно пасва на моите фотографски нужди. Освен това е един от най-евтините (сега в интернет върви около $650... което включва обектив) в категорията Digital SLR... което за мен е голям фактор. Тук може да прочетете отзиви за този фотоапарат от хора които са си го купили.
PS Да се бях обръснал ли?

7 Comments:

Blogger Inks said...

Ъхъ, да се беше обръснал ли...? ;)

4:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mnogo si hubav.
Na men mi se skapa laptop-a. Vremenno me niama, da ne si pomislish neshto.

1:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

Strahoten portret!!! A lekata brada zaglazhda liniite na liceto a i ochewidno se chuwstwash udobno s neja;)

3:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

Иво най-добре го е казал ;-)

4:36 AM  
Blogger djshawn said...

hey its me again... don't be so excited! I have to explain my "Little Red Riding Hood" comment.... there was a beautiful girl at the bar that was dressed as "Little Red Riding Hood". She was really hot. No surprise that Alex did not remember this with his stellar memory. Sarcasm. Did not want you guys to think that I like 9 year old girls or something. They have to be at least 16. 8)

11:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

Портретът е чудесен, както и съветите за фотографията. focal lenght мисля, че си се превежда фокусно разстояние. And Shawn, your blog is almost as better as your comments in Alex's blog; but I like the comments better:):)

5:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

lenght or otherwise known as LENGTH

:)

5:01 PM  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 License.